Stark. Patrik Olsson tränar nästan veckans alla dagar. Det är en viktig del i hans kamp för att hålla koll på sina diabetesvärden.
Stark. Patrik Olsson tränar nästan veckans alla dagar. Det är en viktig del i hans kamp för att hålla koll på sina diabetesvärden.

Smarta diabetiker ger tips för ett bättre liv

Komplikationer av diabetesen har tagit hans syn. Nu kämpar han för att andra ska slippa råka ut för samma öde som han själv.

ANNONS
|

– Jag har redan blivit blind, det räcker, säger Patrik Olsson, grundare till Smarta diabetiker.

Patrik Olsson är en glad, ganska obekymrad person. Han skämtar vitt och brett om sin blindhet. Säger att han ska på blinddate och pratar om att han numera bara klarar mörkerkörning.

–Jag brukar säga att det är tur att det är just jag som blivit blind, för jag är så positiv som person.

Nu är det snart tio år sedan den första symtomen på att synen riskerade att försvinna kom. Han berättar att han satt på en föreläsning när han plötsligt inte såg något på ena ögat.

ANNONS

Väl inne på akuten konstaterade de snabbt att kärlen i hans öga läckte på flera ställen. Men trots det blev han inte särskilt orolig.

– Vi bor ju i Sverige och har världens bästa läkare, så jag tänkte att de fixar det här, förklarar han.

Men så skulle det inte bli. En tid med den ena operationen efter den andra följde. Men en dag gick det inte längre.

Synen på högra ögat var för alltid borta. En förlust han inte sörjde särskilt mycket.

– Jag hade ju ett öga till, säger han.

Men bara ett par år senare var det helt svart också där.

– Jag hade det på känn att det skulle bli så här så jag hade börjat öva mig. Jag blundade när jag bytte blöja på min son till exempel, säger han.

Han berättar att han har ett väldigt starkt synminne som han aldrig någonsin kommer att glömma.

– Det sista jag såg var när min son som då var två år sprang för första gången.

Den första tiden levde han mest hemma, skulle han någonstans var det färdtjänst som gällde. Men för några år sedan fick han en ledarhund och då öppnade sig plötsligt världen igen.

Patrik Olsson säger att han alltid följt de kostråd han fått av sjukvården. Men när han mist sin syn började han lyssna på ljudböcker för att lära sig mer om kosten och dess betydelse. Det var då han för första gången kom i kontakt med lågkolhydratkost och vilka effekter den kunde ha för diabetesen.

ANNONS

Han började prova och snart var hans svängiga blodsocker som bortblåst.

– Jag kunde gå från omkring 100 enheter insulin om dagen till under 25, säger han.

Han har numera ett långtidsblodsocker som är långt, långt under de riktvärden man brukar ange för diabetiker. Och när han såg och förstod vilka enorma effekter kostomläggningen hade på hans diabetes kände han att ville minska risken för att andra skulle drabbas av lika allvarliga komplikationer som han själv.

– Då startade jag och min dåvarande flickvän smarta diabetiker. En hemsida och en Facebookgrupp som upplyser om hur det funkar att äta lågkolhydratkost som diabetiker.

Och antalet medlemmar har ökat explosionsartat. I dag är de 12 000 diabetiker runt om i Sverige som följer de här råden. Och många, många, många vittnar om att de fått mycket bättre värden samtidigt som de också mår bättre. Men Patrik är noga med att man ska börja sakta så att både kroppen och knoppen hinner vänja sig vid den nya kostregimen.

– Jag säger alltid ät och mät, det är jätteviktigt. Man måste hela tiden mäta så att man ser vad som händer och hur man reagerar.

Häromveckan utsågs Patrik Olsson till veckans Solstråle på TV4. En utmärkelse han tar med ro.

ANNONS

– Det var självklart kul. Men jag hoppas bara att fler får ta del av de här råden så att de kan må bättre. Jag har redan blivit blind. Jag hoppas fler slipper drabbas av det här.

Fakta: Kost och diabetes

Att äta strikt LCHF där man tar bort nästan alla kolhydrater vid diabetes är ännu så länge omtvistat.

Socialstyrelsen rekommenderar till exempel medelhavsdiet, anpassad diabeteskost eller moderat lågkolhydratkost för att må så bra som möjligt.

I moderat lågkolhydratkost får man lov att äta kolhydrater men i mindre mängd. Man minskar andelen bröd, ris, pasta, potatis till förmån för mer grönsaker bland annat.

ANNONS