Ny stavning. Pihlgatan blev Philgatan när de nya skyltarna beställdes.
Ny stavning. Pihlgatan blev Philgatan när de nya skyltarna beställdes.

Slarv vid beställning gav gata nytt namn

Någon hade lite för flinka fingrar när skyltarna skulle beställas – därför blev Pihlgatan i stället Philgatan.

ANNONS
|

De allra flesta som någon gång har suttit vid ett tangentbord vet att det är lätt att trycka på fel tangent, eller helt enkelt kasta om bokstäver. Men vissa stavfel får större konsekvenser än andra.

När Halmstads kommun i slutet på mars beställde nya gatuskyltar gick det uppenbarligen lite för snabbt. Pihlgatan på Söder blev i stället Philgatan, något som nyligen uppmärksammades i Facebookgruppen Halmstad förr och nu. En skribent, som uppger att han bott på adressen i 14 år, förklarar i ett inlägg att Pihlgatan har fått sitt namn efter en kommunalman från förra sekelskiftet, och undrar samtidigt vem den ”nya” gatan är tänkt att hylla. ”Kanske Dr Phil?", funderar skribenten.

ANNONS

Niclas Magnusson, gruppledare på kommunens gatudrift, har sett inlägget på Facebook och tycker att det är underhållande. Men att det skulle vara ett namnbyte på gång är uteslutet.

– Det är helt enkelt tryckfelsnisse som har varit framme, säger Niclas Magnusson, och förklarar att beställningarna mejlas iväg till företaget som sedan tillverkar skyltarna.

En tangentbordsmiss, helt enkelt?

– Ja, värre än så är det inte, säger Niclas Magnusson.

Men när det handlar om skyltar borde det ju vara flera par ögon som kollar så att det stämmer?

– Ja, och vi får bekräftelser som vi kollar. I den här beställningen var det 14 skyltar och en blev fel helt enkelt.

En ny, rättstavad, skylt beställdes under torsdagen men när den kan vara på plats vågar Niclas Magnusson inte svara på. Men vad händer med Philgatan-skylten när den nya väl är på plats då?

– Den kanske hamnar i ett troféskåp här någonstans, skrattar Niclas Magnusson.

ANNONS