Skor ska uppmärksamma mäns våld mot kvinnor

117 kvinnor i Halmstad har mellan januari och oktober i år polisanmält att de blivit utsatta för våld av en gärningsperson som är närstående till dem. För att uppmärksamma offren ställs nu lika många par skor som anmälningar fram.

ANNONS
|

Det är kvinnonätverket Zonta som presenterar siffrorna och står bakom den kommande manifestationen. Aktionen, ”i våldsutsatta systrars fotspår”, blir en del inom kampanjen ”16 dagar mot våld mot kvinnor”, som startar 25 november och uppmärksammas världen över.

De 117 par skorna ska representera de kvinnor i Halmstad som under året polisanmält att de blivit utsatta för våld i en nära relation. Man räknar med att den riktiga siffran är högre. ”Enligt polisen är mörkertalet för våld i nära relationer stort. Man räknar med att endast en av tio polisanmäler” skriver Zontaavdelningen i Halmstad i ett pressmeddelande.

Skorna kommer att placeras på Storgatan.

ANNONS

Zonta är en global organisation som arbetar för kvinnor och flickors mänskliga rättigheter. 2019 fyller organisationen 100 år. I Halmstad har de funnits sedan 1957.

ANNONS