Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

_JAR6877
KAN FÖRVERKLIGAS. Alexander Arandjelovic är en av eleverna som arbetar med framtidens Halmstad.

Skolelever skapar framtidens stad

Eleverna på Linehedsskolan är framtiden. Just nu arbetar de med hur ett framtida Halmstad kan se ut.

Många barn drömmer om att bli arkitekt när de blir stora. Några av dem går i Alén 3 på Linehedsskolan. Denna vecka fick de chansen att förverkliga sin dröm. I onsdags fanns skolklassen på plats i HFAB:s kontor, för att få veta mer om arkitektur samt stads- och miljöplanering.

Eleverna är med i ett projekt som drivs genom ett samarbete mellan Komtek, HFAB, Högskolan i Halmstad, Halmstads konstmuseum och White arkitekter. Projektet gör att eleverna själva, ska kunna påverka hur deras framtida Halmstad ska se ut. I sin tur hänger projektet ihop med den barnkonvention som träder i kraft som svensk grundlag år 2020, där barn ska få större utrymme till en demokratisk påverkan.

– För Halmstad som stad är projektet mycket betydelsefullt. Det är viktigt att våra yngre ska få vara med och påverka vår framtida stad, säger Gunilla Grönbeck, arkitekt på White.

För att projektet verkligen ska vara på riktigt, genomfördes föreläsningar och workshops i fastighetsbolagets styrelserum.

Styrelserummet blev genast tyst när saxar, pappmuggar och plaströr plockades fram.

Koncentrationsnivån var hög. Prototypskapande var projektets första moment och Alexander Arandjelovic var en av dem som uppskattade projektet och möjligheten att få påverka samhället.

– Det är kul att få bidra med idéer. Det skulle vara ännu roligare om våra förslag blir till verklighet, säger han.

Senare i höst kommer eleverna att fila fram förslag, som sedan kan bli verklighet i det framtida Halmstad.

MEST LÄST