I början på juli krossades rutor på Vallåsskolan, och de senaste dagarna har det anlagts bränder i anslutning till byggnaden. Enligt statistik från Halmstads kommun har skadegörelsen på Vallåsskolan kostat nästan 2,5 miljoner kronor sedan 1999. Bild: Jan Stohr/arkiv
I början på juli krossades rutor på Vallåsskolan, och de senaste dagarna har det anlagts bränder i anslutning till byggnaden. Enligt statistik från Halmstads kommun har skadegörelsen på Vallåsskolan kostat nästan 2,5 miljoner kronor sedan 1999. Bild: Jan Stohr/arkiv

Skadegörelsen kostar kommunen miljoner

Vallåsskolan är den kommunala fastighet som är mest skadedrabbad i hela kommunen. Sedan 1999 har skolan utsatts för 480 fall av skadegörelse, vilket har kostat kommunen nästan 2,5 miljoner kronor.

ANNONS
|

Räddningstjänsten skruvar upp känsligheten på brandlarmen och gör sig redo att skicka större styrkor när det kommer larm om brand i närheten av en skola, men även andra delar av den kommunala verksamheten agerar nu efter den senaste tidens händelser vid Vallåsskolan, där någon eller några har tänt eld på föremål eller mindre byggnader i närheten av själva skolbyggnaden och sedan placerat ut föremål på vägen för att försöka hindra räddningstjänsten från att nå fram.

– Det är ett allvarligt bekymmer och konsekvensen kan bli att det leder till en storbrand eller i värsta fall att enskilda individer drabbas, säger Henrik Persson, budgetchef och försäkringsansvarig på Halmstads kommun.

ANNONS

– Vi arbetar systematiskt med att försöka få bort brandfarligt material från skolbyggnaderna. När vi märker att det är oroligt sätter vi också in extra rondering med vaktbolagen vid de tider när vi vet att det sker aktiviteter av detta oönskade slag, fortsätter han.

Efter de senaste händelserna har man också tagit kontakt med entreprenören som bygger i närheten av Vallåsskolan och bett dem se till att det inte finns några lösa föremål som kan användas till skadegörelse, eller för att blockera vägen.

Precis som brandmästare Mattias Sjöström på räddningstjänsten ser Henrik Persson och hans kolleger i statistiken att problemen med skadegörelse och bränder eskalerar i anslutning till loven. Vissa skolor är också mer utsatta än andra.

Halmstads kommun har fört statistik över de kommunala fastigheterna sedan 1999. Siffrorna visar tydligt att Vallåsskolan är den kommunala fastighet som har drabbats hårdast – sedan statistiken började föras har Vallåsskolan blivit utsatt för 480 fall av skadegörelse, vilket har kostat kommunen 2 491 374 kronor.

Från Österledsskolan har man rapporterat 404 incidenter till en kostnad av nästan 1,4 miljoner kronor och på Fyllingeskolan 268 incidenter som har orsakat skador för nära 2,3 miljoner.

Även under tisdagskvällen larmades räddningstjänsten ut till en brand i närheten av en skola. Då hade någon eller några personer tänt eld på papperskorgar vid Nyhemsskolan. Enligt polisen ska en av papperskorgarna ha suttit fast på skolans fasad, men någon risk för spridning förelåg aldrig och händelsen rubriceras som skadegörelse genom brand.

ANNONS
ANNONS