Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Varje liten droppe räknas i det rådande bevattningsförbudet. Därför har LBVA skärpt kraven vid vattentankstationerna.
Varje liten droppe räknas i det rådande bevattningsförbudet. Därför har LBVA skärpt kraven vid vattentankstationerna.

Skärpta krav i ”vattenkiosker”

Företag kan köpa dricksvatten från tankstationer för att använda till olika ändamål. Nu har kraven skärpts och då har även förbrukningen minskat.

En invånare, som kallar sig Söderbo, hörde av sig till HP om tankstationerna eller de så kallade ”vattenkioskerna”. Han hävdar att vattenförbrukningen vid dessa är hög och att detta inte går i linje med kommunens bevattningsförbud. 

– Det är inte försumbara mängder vatten som tas från denna kiosk. Jag promenerar förbi några gånger varje dag och det brukar nästan alltid vara någon tankbil där. Ibland står det bilar och väntar på sin tur, säger Söderbon till HP.

Vattenkioskerna, som är utplacerade runt om i Halmstads kommun, innehåller vanligt dricksvatten som hämtas från vattentäkter. Olika aktörer får lov att använda vattnet i sina verksamheter.

– Det finns vissa företag som har möjlighet att köpa vatten för sådana ändamål och de har ett godkännande att hämta vatten vid dessa stationer. Vattnet ska användas till att spola dricksvattenledningar, brunnar eller anläggningar där det inte funkar att använda något annat än dricksvatten, berättar Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens va.

Söderbon är orolig för att vattnet används slösaktigt.

– Det som stör mig då i dessa besparingstider är att man tar så fint kvalitetsvatten för att spola rent avloppsrör, septitankar och vattna dammiga grusvägar. Jag anser att det är omoralisk när vi lider sådan brist på dricksvatten.

Enligt Mattias Leijon har LBVA haft diskussioner med företagen om vikten av att använda dricksvattnet till rätt ändamål.

– Tidigare har det varit så att de har använt samma vatten till alla olika ändamål. Vi har begärt att det ska ställas nya krav på dem som kör för vår räkning och det innebär att de inte får använda dricksvatten till den typen av spolningar. Då ska det i stället använda vatten från våra reningsverk eller Nissan och Lagan.

Gör ni några kontroller på hur vattnet från tankstationerna används?

– Det som vi har sett är att mängden vatten de hämtar från de här tankstationerna har minskat avsevärt, säger Mattias Leijon.

Vattenbristen
Se mer från - Vattenbristen
MEST LÄST