Inte snyggt. Säsongens sista båt med avfallsleverans från Irland till fjärrvärmeanläggningen på Kristinehed har lämnat hamnen. Kvar är skräp och stank.
Inte snyggt. Säsongens sista båt med avfallsleverans från Irland till fjärrvärmeanläggningen på Kristinehed har lämnat hamnen. Kvar är skräp och stank.

Sista sändningen sopor stinker i värmen

Att ”lägga av när man är på topp” gäller visst inte för avfallsleveranserna från Irland till fjärrvärmeverket på Kristinehed. Sedan sista båten lämnat hamnen är nu skräp och stank kvar på kajen.

ANNONS
|

I flera dagar har seglare och folk i området kring hamnen och intill Nissan på Söder klagat på stank från kajen.

I måndags stod det klart att lukten kom från säsongens sista sändning avfallsbränsle från Irland med destinations Hems fjärrvärmeverk på Kristinehed.

När båten nu avseglat är kajen för avlastning mer skräpig än någonsin enligt observatörer som kommit med båt in från havet. Även i vattnet ligger sopspill kvar som ett dåligt minne.

Enligt Hems kommunikationschef Anders Bredfell har säkert vädret i veckan med skyfall följt av sommarvärme spelat in vad gäller den ökade soplukten.

När det kommer till skräpet beror det förmodligen på att bolaget testat en ny metod för att köra in soporna till bunkern.

ANNONS

- I stället för att lossa balarna hela, ställa dem på kajen och sedan köra in och hämta dem och lasta på lastbil testade vi att krossa balarna direkt från båten ner i containrar på bilarna, förklarar han.

Containrarna med hela lasten sopor kördes därefter rakt in till förbränningsanläggningen där den ena bunkern tömts helt för att ge plats åt det irländska avfallet.

Lossningen tog i och med den nya modellen längre tid än tidigare varför avfallet också kan ha börjat lukta mer än vanligt.

Var det då så smart att testa en ny metod där man öppnar balarna när det är så varmt kan man undra?

- Det kan man ju diskutera men vi har provat lite olika varianter och den här är det billigaste sättet att lasta av på eftersom vi slipper ett mellanled. Att det blir billigare är ju bra i och för sig, men det är naturligtvis inte bra att det luktar, säger Anders Bredfell.

Även en tidigare lossning i vår väckte irritation hos allmänheten då skräp föll av lastbilarna ut från hamnen. Den gången åkte en av de anställda på Hem över till Irland för att understryka vikten av bra packning och lastning av balarna.

ANNONS

- Vi hade folk över nu också inför den sista sändningen och då gjordes det även ”lukttester” just för att det är sent på säsongen. Då var det inga problem. Men nu när båten kom fram märkte vi att det luktade mer än vanligt.

Båten, som kom tidigt i fredags morse, har nu seglat hem igen till Irland.

Hamnen har lovat att snygga till på kajen och i vattnet omgående.

- Vi kommer att ta reda på från Hems sida vad som gått fel och enligt Hamnen ska de alltså städa enligt plan på förmiddagen, säger Anders Bredfell.

Avfallsleveranserna tar nu semester över sommaren och återupptas igen lagom till höstkylan tränger in i oktober-november.

ANNONS