Sexuellt ofredande på nattklubbar ökar

Polisen i Halmstad upplever att sexuellt ofredande på nattklubbar ökar och att kvinnor är särskilt utsatta. Anmälningarna ökar något, men mörkertalet är stort.

ANNONS
|

Förändringar i kodningen av brott gällande sexuellt ofredande har ändrats. Statistik över längre tid går därför inte att få fram, men Martin Inglund som är utredningschef vid polisen i Halmstad upp­lever att problematiken ökar.

– Jag vet att det förekommer och jag är fullständigt övertygad om att det är ett problem. Brott om ­sexuellt ofredande är ett samhälleligt problem, säger han.

Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att antalet anmälda brott om sexuellt ofredande (ej blottning) mot kvinnor i åldern 18 eller äldre har ökat något. I Halmstads kommun gjordes 33 anmälningar 2014 och 39 anmälningar 2015.

– Jag kan mycket väl tänka mig att det är en ökning. Men det finns ett stort mörkertal i antalet anmälningar gällande brott om sexuellt ofredande. Framförallt på nattklubbar där alkohol är inblandat och det inte är så lätt att anmäla, säger Martin Inglund.

ANNONS

Vilken form av sexuellt ofredande förekommer?

– Erfarenhetsmässigt är det i huvudsak någon form av ”smekningsövning”. Ofta ingår rumpan i det och även brösten. Hand under tröjan förekommer också, säger Martin Inglund.

Hans uppfattning är att många tjejer inte väljer att anmäla. Orsaken till varför de inte anmäler ­menar han kan vara många.

– Det kan vara obehagligt för dem att anmäla. Det är alltid två parter i något sådant här och det måste finnas bevisning. Tyvärr är det nog så att många tjejer inte anmäler för att de inte litar på att det leder någonstans, säger han.

Martin Inglund rekommenderar alla tjejer som blir utsatta för sexuellt ofredande att göra en anmälan, gärna så snabbt som möjligt efter att det har hänt. Det är enligt ­honom bra om de vid anmälan även kan uppge någon person som kan ha sett att händelsen inträffade.

Vad kan polisen göra?

– Nattklubbarna i Halmstad och polisen måste hjälpas åt. Det är svårt för polisen att spana på sådant som händer inne på krogarna och därför är det oerhört viktigt att personal och vakter på nattklubbarna jobbar aktivt, säger han.

För att få bukt på problemet menar Inglund att det är viktigt att polisen samt nattklubbarna sprider nolltoleransinformation som lyckas nå ut till Halmstadborna.

ANNONS

– Det finns väl egentligen bara två vägar. Det ena är att förövarna döms för brott och att åklagare och tingsrätt får avsluta det hela. Den andra delen handlar om nolltoleransinformation. Att man går ut med olika former av informationskampanjer, säger han.

ANNONS