Sex frågor till Johanna Bergman...

...elva år, från Halmstad som har skrivit brev till statsminister Stefan Löfven med en fråga om jämställdhet och fick ett svar tillbaka på posten.

ANNONS
|

Varför skrev du brev till statsminister Stefan Löfven?

– I skolan pratade vi med vår SO-lärare om att kvinnor och män ibland inte har lika mycket i lön. Jag ville veta vad jag kunde göra åt det och när jag pratade med min familj sa de att jag kunde skriva ett brev och fråga.

Trodde du att du skulle få svar på ditt brev?

ANNONS

– Mamma sa att det inte var säkert att jag skulle få svar och jag trodde kanske att jag skulle få ett kort svar. Nu fick jag ett långt brev.

Vad svarade Stefan Löfven?

– Han skrev att det är viktigt att vi barn pratar om jämställdhet i skolan och med kompisar. Vi brukar prata om det, speciellt nu efter att jag fick svar.

Hur kändes det när du fick svarsbrevet på posten?

– Jag blev jätteglad att han tog sig tid att skriva ett brev till mig. Han har säkert jättemycket att göra.

Gör det här att du kommer att vara engagerad i jämställdhetsfrågor framöver?

– Jag går bara i klass 5 men jag tror att jag kommer att försöka att göra så mycket som jag kan och engagera mig mer när jag blir äldre.

Tror du att du kan inspirera andra att jobba för en ökad jämställdhet?

ANNONS

– Jag tror att fler kanske vågar skriva brev till politiker och att fler kommer att prata om jämställdhet nu. Vi barn kan självklart påverka när vi blir lite äldre, men det är viktigt att de som arbetar och ger ut lönen också tänker på att det ska vara lika lön. Jag vill att alla ska få lika mycket i betalt. Det ska inte spela någon roll vilket kön man har.

ANNONS