Gullbrannareservatet. Stefan Andersson, Naturskyddsföreningen, är med på stranddagen och berättar om nyttan av sand för mångfalden.
Gullbrannareservatet. Stefan Andersson, Naturskyddsföreningen, är med på stranddagen och berättar om nyttan av sand för mångfalden.

Sanddynerna på god väg att bli återställda

Växterna som en gång i tiden planterades för att hindra sandflykt är snart bortgrävda. Fram växer i stället stora sandfält för att återställa det myllrande växt- och djurliv som rådde i markerna.

ANNONS
|

EU-projektet Sand Life med uppgift att bevara och skydda mångfalden på stora sandfält har pågått sedan 2012 och går nu in i sluttampen.

– Vi gräver upp och hugger ned träden, bergtallarna, vresrosorna och sly så att de igenvuxna arealerna blir sand igen, säger Magnus Nystrand, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen och regionalt ansvarig för Sand Life.

I fokus står de fyra naturreservaten i Haverdal, Gullbranna och Tönnersa samt Hökafältet i Mellbystrand. Länsstyrelsen använder olika metoder som grävmaskiner, naturvårdshuggning, bränning och betesdjur för att öppna upp sandfälten.

– Vi provar de metoder som vi anser är effektiva och lämpliga att använda efter projektettidens slut 2018. Då tar en ordinarie reservatsskötsel vid för att i fortsättningen hålla så mycket som möjligt öppet. Största hotet är att markerna växer igen fort, säger han.

ANNONS

Reaktionerna från boende intill reservaten är blandade.

– Många är positiva till att sandfälten röjs och öppnas upp. Andra blir oroliga vid tanken på risken för sandflykt. Vår kunskap och erfarenhet visar att sandflykt är ett mindre problem än att marken växer igen. När sanden rör sig skapas nya miljöer som gynnar arterna.

Allmänheten är inbjuden till Gullbrannareservatet i dag, lördag för mer kunskap om vad som pågår och varför. Länsstyrelsen, Halmstads kommun och Naturskyddsföreningen i Halland är på plats med experter på insekter och växter. Grävmaskiner visas upp och Natursnokarna har barnaktiviteter.

Gullbrannareservatet har några av länets mäktigaste sanddyner. Innanför dem finns stora flygsandfält som för ett sekel sedan var öppna med ett rikt växt- och djurliv. För att minska sandflykten och skydda sanddynerna planterades tallskog.

– För oss är Gullbrannareservatet något speciellt eftersom vi äger 75 hektar mark där efter en donation från markägare på 1960-talet, säger Stefan Andersson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Föreningen agerade för att skydda den unika strandmiljön och 1972 bildades reservatet som förvaltas av länsstyrelsen.

ANNONS

– Vi vill öka den biologiska mångfalden till vad den har varit och värna om sanddynerna som går ända ned till havet, säger Stefan Andersson

Fakta: Lite om Sand Life

Sand Life har en budget på 70 miljoner kronor. I projektet ingår också Skåne, Kalmar, Kristianstad Vattenrike och Lunds universitet.

Av budgeten är 18 miljoner kronor riktat till sandmarkerna i Halland.

Hälften av beloppet finansieras av EU-bidrag medan länsstyrelsen i Halland och Naturverket står för den andra hälften.

ANNONS