Samverkan blir modellen för att höja Nissans värde

Olika intressen ser olika på hur Nissans framtid ska formas. – Sitter man vid samma bord får man börja prata lösningar i stället, konstaterar kommunekologen Ellinor Waldemarsson.

ANNONS
|

Nissan Emån, Dalälven och Lule älv kan komma att visa vägen för utvecklingen av vattendrag i hela landet. De ingår i pilotprojekt, som initierats av Havs- och vattenmyndigheten.

Sett i ett nationellt perspektiv sker det inte någon omfattande elproduktion i Nissan. Däremot kom man fram till att Nissan har stor potential om det i stället handlar om att återskapa naturvärden.

– Halmstad kommun har fått en framställan om att driva ett samverkansprojekt, där vattenkraftsägarna för Slottsmöllan och Sperlingsholm och fiskevårdsområdet ska ingå. Vi har sökt 1,2 miljoner kronor av Havs- och vattenmyndigheten för att kunna ha en projektledare under två år, berättar Ellinor Waldemarsson, kommunekolog i Halmstad.

ANNONS

Kommunen väntas få besked om projektpengarna sent i höst.

– Även om elproduktionen i Nissan inte är av stort intresse i ett nationellt perspektiv, är den betydelsefull på lokal nivå eftersom den innebär att vi tar tillvara på energi i vårt område. Samtidigt har vi jättemycket att vinna på om att samverka och utveckla naturvärdena i och kring Nissan, fortsätter hon och beskriver att det kan upplevas som att olika aktörer står på olika sidor:

– Det är inte så konstigt, men jag upplever att alla parter har Nissans bästa för ögonen, även om man kanske vill göra det på olika sätt.

Länsstyrelsen i Jönköping har fått ett övergripande ansvar för en fördjupad studie, Pilotprojekt Nissan. Den ska granska förutsättningarna för elproduktion och möjligheten att bevara kulturvärden och att återskapa naturvärden i hela Nissan. Som en del i det ansvarar länsstyrelsen i Halland för att gå igenom förutsättningarna i Senneån.

Ingen av de kvarvarande dammarna i Senneån har något gällande tillstånd enligt miljöbalken. Rådet till fastighetsägarna är att antingen riva dem eller ansöka om tillstånd. När samma arbete genomförts i Skåne har det varit ytterst svårt för fastighetsägare att få några tillstånd.

– Det är svårt att säga något generellt, man måste göra en sammanvägning av de olika intressena för varje fall. Men sett övergripande lutar det åt att man vill återskapa den naturliga kopplingen i vattenmiljön, man vill att avbrotten ska vara så få som möjligt, fortsätter Ellinor Waldemarsson och beskriver det vägledande begreppet hydromorfologi:

ANNONS

– Det vill säga hur vatten skapar och formar vattendraget, att det eroderar i vissa kurvor och samtidigt sedimenterar i andra. Att de naturliga flödena skapar olika livsmiljöer längs med vattnet och att om man börjar kapa de här flödena så försvinner många livsmiljöer och därigenom också många hotade arter. Man strävar efter att återskapa naturliga flöden i dag, det är åt det hållet vi rör oss nu.

Samtidigt kan man inte bortse ifrån att en del anordningar är viktiga ur exempelvis ett kulturellt perspektiv.

– Det är väldigt viktiga kulturella lämningar, de visar hur mycket vattenkraften betytt, var vi har bott förut. Men det behöver kanske inte vara en fungerande kvarn överallt. Man kan kanske ha kvar så mycket av lämningar som möjligt att man kan se vad som hänt på platsen, samtidigt som man tar bort de delar som utgör vandringshinder, säger Ellinor Waldemarsson och utvecklar sin tanke:

– Det finns hundratals gamla kvarnar och dämmen i Halmstads kommun, vi kan inte bara radera vårt kulturhistoriska arv. Dock utgör de flesta ett vandringshinder som påverkar ekologin i vattnet på ett negativt sätt. Det går att få till en bra kompromiss mellan kultur och natur där alla parter är hyfsat nöjda om man samverkar.

ANNONS

Fakta: Dialog om vattenkraft

  • Havs- och vattenmyndigheten fick 2012 i uppdrag av regeringen att samla berörda intressenter i en dialog för att nå ökad samsyn kring målen för förnyelsebara energikällor och miljömålen för vatten- och vattenförvaltning. Dialogprocessen har bland annat lett fram till en nationell strategi för åtgärder i vattenkraften.
  • I diskussionen kring Nissans begränsade bidrag till den nationella elproduktionen och dess stora naturvärden lyfter vattenmyndigheterna fram möjligheten att återskapa vandringsmöjligheter för fisk och att återskapa och utveckla nyckelbiotoper som strömsträckor och svämskogar.
ANNONS