Sadelskydd uppmanar till punggrepp

Hundratals cyklar i Halmstad har de senaste dagarna fått ett sadelskydd med frågan ”Har du pung?".

ANNONS
|

En snabb googlesökning på ordet i rubriken – punggrepp – ger en himla massa träffar på olika övergrepp som har lett till sportsliga konsekvenser för idrottare eller rättsliga tvister. Men ett punggrepp kan i allra högsta grad vara något positivt – om det görs på rätt sätt.

Under veckan har organisationen Ung Cancer placerat ut sadelskydd på hundratals cyklar i Halmstad. Sadelskydden pryds av frågan ”Har du pung?” och en webbadress. På sajten, www.kollabollarna.nu, uppmanas unga män att regelbundet undersöka sina testiklar och det finns också en guide där man steg för steg kan se hur man på bästa sätt gör en undersökning på sig själv.

ANNONS

Syftet med kampanjen är att öka medvetenheten och sprida information om testikelcancer, som är den vanligaste cancerformen bland unga män.

– Nästan alla som får testikelcancer överlever, men många väntar länge med att uppsöka vården och får därför genomgå långa och tuffa behandlingar med svåra komplikationer, säger Ung Cancers generalsekreterare Camilla Tuneberg, i ett pressmeddelande.

ANNONS