Förskolepersonal måste få arbetskläder av kommunen för att kunna utföra sitt jobb, menar Lenita Strandberg och Krissi Johansson (S).
Förskolepersonal måste få arbetskläder av kommunen för att kunna utföra sitt jobb, menar Lenita Strandberg och Krissi Johansson (S).

S-kvinnor kräver arbetskläder i förskolan

Förskolepersonal måste få arbetskläder av kommunen, i synnerhet på vintern, för att kunna utföra sitt jobb. Det menar S-kvinnorna Lenita Strandberg och Krissi Johansson.

ANNONS
|

– Det borde vara lika självklart att förskolepersonal får arbetskläder som dem som arbetar inom gata/park. Personalen ska ju vara med i barnens lärande och står till exempel ofta på knäna, menar Krissi Johansson (S).

Tillsammans med partikollegan Lenita Strandberg har hon skrivit en motion, för S-kvinnor i Halmstad, till kommunfullmäktige om att införa arbetskläder i förskolan. Det handlar om rejäla vinterskor, oömma ytterkläder, termobyxor och funktionella regnkläder.

Många förskolor tillämpar utomhuspedagogik och därför bör det allvädersset, som personalen erbjuds i dag, ses över.

De båda S-kvinnorna tycker att frågan i grund och botten handlar om en jämställd arbetsmiljö.

– Inom manliga yrken förhandlas det fram bättre arbetskläder enklare än inom kvinnliga yrken. På Hem (Halmstads Energi och Miljö AB) öser de ut arbetskläder till sina anställda, hävdar Lenita Strandberg.

ANNONS

Hon tycker att förskolepersonal även ska erbjudas arbetskläder för inomhusbruk från arbetsgivaren, Halmstads kommun.

– Det är en stor kostnad för de enskilda individerna. Vid de pedagogiska måltiderna blir det ofta kladdigt med maten.

Krissi Johansson och Lenita Strandberg sitter båda i kommunfullmäktige och barn- och ungdomsnämnden.

De båda S-kvinnorna hoppas nu att kommunstyrelsens verksamhetsberedning ska avsätta pengar för arbetskläder i 2018 års budget.

ANNONS