Maktskifte. Anders Rosén (S) tar över efter Carl Fredrik Graf (M) sedan Socialdemokraternas budget vunnit i omröstningen med hjälp av SD-röster.
Maktskifte. Anders Rosén (S) tar över efter Carl Fredrik Graf (M) sedan Socialdemokraternas budget vunnit i omröstningen med hjälp av SD-röster.

S-budgeten vann med SD-röster

SD:s sex röster fällde till sist Femklöverns budget. Nu väntar maktskifte i Halmstads kommun. Men hur det ska gå till i detalj är oklart.

ANNONS

- Jag är besviken. Jag tyckte att vi var lysande i debatten, klara tydliga, ideologiska. Men det räckte tydligen inte för att övertyga SD, sade kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M), minuten efter den ödesmättade voteringen då hans och Femklöverns budget föll med siffrorna 36 mot 35 för S-förslaget.

– Jag hoppas att SPI är nöjda nu, tillade han med syftning på att det var Femklöverns förra samarbetspartner SPI:s avhopp som bäddade för det här resultatet.

Oppositionsrådet Anders Rosén (S) var desto mer nöjd.

– Det var överraskande, spännande och ovisst in i det sista. Innan jag vet vad vi kommer att göra nu måste vi analysera situationen. Carl Fredrik Graf har första bollen.

ANNONS

Läs även:S anslår 160 miljoner till sociala satsningar

Han räckte ut handen åt alla som vill samarbeta om den nya budgeten efter årsskiftet.

– Men SD kommer vi aldrig att aktivt samarbeta med, slog han fast.

Susanne Larsen, gruppledare för SD, förklarar vad som avgjorde partiets val.

– Äldreboendena, de höga sjuktalen, småskolorna och landsbygdsfrågorna framför allt. Men även att socialdemokraternas debattinslag var bättre.

Strax efter beslutet var det ingen som visste vad som nu ska hända. Femklövern sitter kvar med majoritet i fullmäktige mandatperioden ut.Däremot kan man nominera nya ledamöter till nämnder och styrelser, med beaktande av att sammansättningen ska spegla valresultatet.

En lätt nervös stämning präglade hela debatten i fullmäktige på tisdagen. Orsaken: SD:s ovilja att tidigt under dagen avslöja vilken budget man tänkte stödja i den kommande omröstningen.

– Jag ser fram emot den kommande majoritet som vi kommer att få i kommunfullmäktige idag, inledde en (tillkämpat?) självsäker Anders Rosén (S).

Kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) försökte tidigt locka ur SD ett besked.

– Om SD vill bli betraktat som ett seriöst parti skulle ni tjäna på att tala om hur ni tänker agera i förhållande till de olika budgetförslagen. Om det inte är så att ni bara vill höja spänningen inför omröstningen.

ANNONS

Till slut, efter 12 timmars debatt, bestämde sig SD-ledamöterna i alla fall för att stödja S-budgeten, med 55 öres skattehöjning. Även Vänstern röstade för efter att deras eget budgetförslag åkt ut i den första omröstningen.

Innan utgången stod klar ställde Mikaela Waltersson (M) en rak fråga till SPI, som genom sitt avhopp från Femklövern vållat osäkerheten om budgeten.

– Hur tänker ni SPI? Efter valet ville ni vara med och ta ansvar i Femklövern. Mitt i mandatperioden kände ni er inte ansvarsfulla längre.

– Vi fick besked att Femklövern inte var villig att gå oss till mötes, svarade Maj-Lis

Andersson (SPI), som ersatte partiets ordinarie ledamot Bo Fridolph, vilken inte instämde i partistyrelsens linje.

En stor del av debatten handlade om skattehöjning eller inte.

– Vi skäms inte för att höja skatten. Det är inget självändamål utan ett sätt att finansiera välfärden för Halmstadsborna på lång sikt. Genom att använda det egna kapitalet till sociala investeringsfonder vill vi skapa en stabil ekonomi och ta ner arbetslösheten på kort sikt, svarade Anders Rosén (S).

Femklövern hade i sin budget valt att köra med underskott under samtliga tre år.

– Vi vill inte tillgripa skattevapnet i första hand. S hade haft större trovärdighet om ni bara hade höjt skatten och inte dessutom använt det egna kapitalet, sade Carl Fredrik Graf.

ANNONS

Tania Bengtsson (V) förklarade varför partiet ville använda kommunens eget kapital i sin budget.

– Vi ser hellre en större offentlig konsumtion än privat konsumtion. Pengarna går ju tillvälfärd, vi tänker för tusan inte bygga golfbanor.

Debatten spretade åt olika håll och handlade om allt ifrån nedläggning av småskolor till bostadsbyggandet.

ANNONS