Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Så var Storgatan invigd

Lars Püss (M), ordförande i teknik- och fritidsnämnden, fick varma applåder när han vid 11-tiden klippte invigningsbandet för Storgatan och Brogatan.

– Nu hoppas jag att ni tar med er känslan från i dag med vackra blommor och olika evenemang och hjälper till att fortsätta utveckla Storgatan, sade Lars Püss i det korta invigningstalet.

– Därborta ser ni Bastionen. Det blir nästa projekt som vi ska ta oss an framöver. Jag hoppas att även det kommer att bli bra för alla Halmstadbor, tillade han.

Ovanligt många Halmstadbor hade samlats på Storgatan denna soliga lördagsförmiddag. De som Hallandsposten pratade med var alla nöjda med ombyggnaden av Storgatan - trots de besvärligheter som vinterns och vårens arbeten har förorsakat för såväl vanliga Halmstadbor som näringsidkarna längs gatan.

Lars Püss tackade samtliga inblandade i arbetena, men frågan är om inte stensättarna ska ha en särskild eloge. De har placerat ut cirka 40 000 stenplattor av granit på gatan samt omkring 260 000 smågatstenar för hand.

Från början var det tänkt att Storgatan skulle bli en paradgata med tidlös och enkel utformning. Det slutliga förslaget har blivit öppnare och mer avskalat. Tanken är att det ska finnas gott om plats för cyklister och fotgängare men även för varuleveranser och räddningsfordon. Dessutom finns det bänkar och andra sittplatser.

Totalt är gatan 14 meter bred. Cyklister, fotgängare, varubilar och räddningsfordon ska samsas på ungefär fem meter medan två meter på var sida är så kallad möbleringszon.

Det första intrycket när det häromveckan var förhandsvisning var att Storgatan blivit bred och ödslig. Men så ser det inte riktigt ut längre nu när uteserveringarna kommit upp längs husfasaderna Även planteringarna och sittplatserna bidrar till att gatan har blivit lite mer ombonad.

Vid invigningen hade folk förstått en av poängerna med de rundade stenkaren, nämligen att de går alldeles utmärkt att sitta på. I väntan på att de större träden ska planteras har det planterats blommor i karen.

Så fort det är lämplig planteringstid i höst kommer träden på plats‚ bland annat ambraträd, magnolia och gleditsia. Och när kvällarna blir mörka (det är långt kvar...) kan man njuta av den specialdesignade belysningen längs nya Storgatan.

Men det var faktiskt inte bara Storgatans ombyggnad som firades på lördagsförmiddagen. Även ombyggnaden av Brogatan vid Stora torg har blivit färdig lagom till turistsäsongen. 

 

 

 

MEST LÄST