Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Så ska vattenåtgången minimeras under TSR

Flera åtgärder är på gång för att minska vattenanvändningen under Tall Ships Races. Bland annat begränsade duschtider, torrtoaletter utan spolfunktion och kontroll över fartygens vattenbunkring.

– Vi tar vattenbristen på största allvar och har sedan i april arbetat med att hitta sätt som minimerar evenemangets vattenförbrukning, säger Carina Jacobsson, projektledare för The Tall Ships Races.

Destination Halmstad och TSR-organisationen tänker vidta flera åtgärder för att spara in på dricksvatten under evenemanget den 30 juni – 3 juli. Genom bättre kontroll ska de agera om det används orimliga mängder.

Ett av besluten är att begränsa öppettiderna för duschar till besättningarna från 24 till tolv timmar om dygnet.

– Ungefär hälften av de 60 fartyg som kommer har inte duschar ombord och då står det i vårt kontrakt att vi ska stå för duschar, menar Carina Jacobsson.

Evenemangets hamnkapten har informerat alla fartyg om den rådande vattenbristen i Halmstad och att de ska vara sparsamma med dricksvattnet, exempelvis när de duschar.

De har fått instruktioner om att fylla upp sina vattenbunkrar innan de anländer till Halmstad.

– Men de som behöver kommer att få bunkra upp med vatten. De ska segla i tio dagar. Vi kan inte skicka ut dem på havet utan vatten, vissa kommer långväga, säger Carina Jacobsson.

Fartygens besättning styr inte över vattenanvändningen, utan tilldelningen regleras av TSR Halmstad. Fartygen kommer bara att förses med vatten under morgontimmarna eller på begäran.

På serviceområdet i hamnen kan fartygens besättningar duscha, tvätta kläder och gå på toaletten. I stället för vattenklosetter kommer torrklosetter att användas. Fem tvättmaskiner ska finnas till hands för besättningarna under tio timmar dagligen. Volontärer ska se till att de använder kortprogram.

När Halmstad var värd för Tall Ships Races 2011 gick det åt 1 000 kubikmeter vatten till fartygen. Det motsvarar ungefär lika mycket vatten som sju genomsnittsfamiljer i villa förbrukar på ett år.

– Det var fler fartyg den gången så vi kommer nog inte att det ska överskrida den mängden. Det är ändå en liten del av den totala konsumtionen i Halmstad, säger Carin Jacobsson.

TSR-organisationen har valt bort några aktiviteter som skulle ha krävt kranvatten inom evenemangsområdet, bland annat en så kallad skimboard. Försvaret kommer att ha en dykaktivitet i en vattentank, men detta vatten körs från Göteborg.

Fakta: 60 fartyg kommer

  • Halmstad är starthamn för den internationella havskappseglingen The Tall Ships Races. Den 30 juni till 3 juli förvandlas hamnen till ett festivalområde med matmarknader, artistuppträdanden och upplevelser.
  • Ungefär 60 fartyg kommer till Halmstad. Längs med kajerna ligger då många av världens ståtligaste segelfartyg, flera av dem öppna för besök ombord. De största är över 100 meter långa, och de minsta knappt 10 meter.
  • Besättningarna på fartygen måste till minst hälften bestå av ungdomar mellan 15 och 25 år, så kallade trainees. Många av dem har ingen segelvana. Omkring 3000 till 4000 trainees deltar varje år.
Vattenbristen
Läs mer om Vattenbristen
MEST LÄST