Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Så ska nya Kattegattgymnasiet se ut

Bygglovet är klart och nu ska en entreprenör upphandlas. Arbetet med det efterlängtade bygget av framtida Kattegattgymnasiet fortskrider. Färska bilder visar hur den nya skolan ska se ut.

Det är Fredblad arkitekter, som fått uppdraget att rita den nya skolbyggnaden, som har tagit fram illustrationerna. AnnCharlott Castler, en av de ansvariga arkitekterna, förklarar att grundtanken med projektet är att skapa en enda skola. 

– Den gamla skolan var ju ganska omodern med många långa korridorer och det var långt mellan eleverna som gick på de teoretiska och praktiska utbildningarna. Den nya skolans funktion är att göra en huvudentré för alla elever, oavsett vilket program de går på. Alla ska gå in genom samma dörr och man ska kunna hänga på samma ställe, säger hon.

Förutom en gemensam entré kommer eleverna och lärarna att få en skola i två våningar som därför tar upp en mindre yta på marken än den gamla. Byggnaden består av två skepp med en glasad gång i mitten som leder från den nybyggda delen till 80-talsedeln där de praktiska programmen fortsatt ska husera. 

Mittpartiet kallas ”kunskapsgatan” och kommer bland annat att inrymma kafé och studieytor. Härifrån nås skolans alla delar förutom idrottslokalerna. 

– Det blir husets hjärta, säger AnnCharlott Castler. 

Just nu håller fastighetskontoret på att upphandla en entreprenör för ny- och ombyggnationen. Nybyggnadsdelen kommer att starta först och i dagsläget är planen att produktionen påbörjas under sensommaren eller tidigt i höst. 

Enligt Patrick Kristensson, förvaltningschef på fastighetskontoret, kan det bli vissa förändringar i de nuvarande planerna för hur skolan ska se ut. 

– Det kan alltid bli förändringar när den sista projekteringen sker med hänsyn till bland annat kostnader. Dock ser vi inte att några stora förändringar vad gäller fasaderna kan ske eftersom vi ansökt och fått bygglov beviljat, förklarar han. 

MEST LÄST