Många frivilliga till många uppgifter. Tre månader av ivigt planerande återstår innan det är dags för den stora segelfesten.
Många frivilliga till många uppgifter. Tre månader av ivigt planerande återstår innan det är dags för den stora segelfesten.

Så många frivilliga krafter behövs för att klara av segelfesten

När 60 segelfartyg kommer till Halmstad behövs det massor av frivilliga krafter som hugger i. – Vi räknar med att vi behöver drygt 200 personer, säger Carina Jacobsson, projektledare på Destination Halmstad.

ANNONS
|

Vid lunchtid, måndagen den 3 juli lämnar segelfartygen Halmstad. ”Parade of sails” blir den storslagna avslutningen på evenemanget. Paraden utgör startskottet för The Tall Ships Races 2017 och skeppen tar sig gemensamt genom Öresund, för att samlas längs startlinjen på havet utanför Trelleborg.

Just då, när de som deltar som trainee på fartygen får börja bekänna färg, kan Halmstads ansvariga och alla hundratals volontärer pusta ut. Några dygn med intensivt arbete efter månader av förberedelser är över.

Men innan vi är där är det mycket som ska klaffa. I helgen som gick hölls till exempel ett informationsmöte för personer som kan tänka sig att ställa upp som volontärer. Det behövs över 200 frivilligarbetare till arbetsuppgifter som att servera mat, sprida information, bevaka parkeringar, hjälpa folk att hitta rätt och att vara en länk mellan besättningarna på de gästande fartygen och Halmstad.

ANNONS

– Ett 80-tal av dem ska vara liasion officers, volontärer som är bryggan mellan fartygen och land och vår organisation. Varje fartyg får en eller två sådana personer som hela tiden finns i närheten eller ombord och hjälper till. Det kan vara att någon behöver komma till ett apotek eller tandläkaren. Någon kan ha tappat sitt pass och så vidare, säger projektledaren Carina Jacobsson.

– De vi söker till de uppgifterna behöver ha lite kunskaper om hur det är att vara på sjön, gärna sjövana, kunna engelska och gärna något annat språk. Många har redan anmält sitt intresse, även om vi inte har 200 personer knutna till oss ännu.

Organisationen bakom The Tall Ships Races, STI Sail Training International, väntar sig att omkring 100 personer som seglar med fartygen som trainee rekryteras ifrån Halmstad. Priset för att få följa med som trainee varierar beroende på vilket fartyg man seglar med, men den som är intresserad får räkna med en prislapp på mellan 12 000 och 15 000 kronor.

Utöver upplevelsen att få lära sig arbetet ombord ingår så klart mat och husrum under resan, helpension helt enkelt. Destination Halmstad arbetar på olika sätt för att kunna hjälpa till att finansiera deltagares biljetter, genom att söka pengar i stiftelser och fonder, tipsa om sponsring och på alla möjliga vis få in pengar för att hjälpa de enskilda.

ANNONS

– Det är lite av en win-win-situation. Prislappen ger fartygen en intäkt som håller dem flytande och de som är trainee får lära sig segla, bland annat. Vårt mål är att leverera omkring 100 traineer till någon av sträckorna. Vi har drygt 50 som är finansierade nu, säger Carina Jacobsson.

Kring påsk kommer Destination Halmstad att lotta ut ytterligare traineeplatser bland ungdomar som har anmält sitt intresse.

– Vi försöker hjälpa ungdomarna att finansiera platserna. Vid förra Tall Ships Races i Halmstad fick vi ut 184 traineer och ett fåtal betalade sina platser själva, de allra flesta fick det allra mesta betalt. Det är lite andra tider nu, det är lite svårare att få platserna betalda av stiftelser och liknande. Det hänger också samman med att sträckan från Halmstad till Kotka innebär tio dagars segling, vilket är mer än det var förra gången då man nådde Halmstad från Kristiansand, fortsätter hon och konstaterar:

– Vi uppmanar alla som vill vara trainee att sälja in sig själva, till exempel att erbjuda en motprestation att komma till företag och föreningar och föreläsa om sina upplevelser. Ju mer pengar de lyckas samla in, desto lättare är det för oss att delfinansiera deras biljetter.

ANNONS

STI brukar beskriva deltagarnas upplevelse av livet ombord på segelskeppen som en ”Life changing experience”.

– För många är det första gången de reser hemifrån själva. En mamma jag pratade med beskrev det som att: ”Jag skickade iväg en pojke och fick hem en man”. Jag tror att man växer väldigt mycket som person, helt enkelt.

ANNONS