Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Så blir vädret resten av sommaren

Sommaren i Halmstad har hittills bjudit på ostadigt väder med både regn och solsken. Den högsta temperaturen mättes upp till 24,4 grader den 8 augusti. Och såhär blir resten av sommarvädret.

– Det ser ut att blir en fortsatt ostadig period framöver. En temperatur strax under 20 grader men med chans till uppåt 23 grader, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Och för soldyrkaren finns det hopp om att solen visar sig från sin bästa sida.

– Det finns chans till solglimtar mellan regnskurarna. Det gäller att passa på, säger Christoffer Hallgren.

Årets högsta temperatur i Halmstad mättes under tisdagen den 8 augusti och då visade mätaren 24,4 plusgrader. 

– Förra året var maxtemperaturen på 29,5 grader i Halmstad. Och jag ser här i systemet att det var flera dagar i sträck som tempen var över 27 grader när förra årets maxtemperatur mättes. Så den här sommaren har varit lite kallare, säger han.

Det har även varit något blåsigare och regnat lite mer om man jämför med föregående sommar.

– Som mest har vindmätaren vid Hallands Väderö visat 16,2 meter per sekund, den 8 juni år. Det räknas som kuling till havs. Jag kan gissa att det var strax över 20 meter per sekund i byvinden. Förra året visade mätaren 14,7 meter per sekund, säger meteorlogen och tillägger:

– Och det har regnat lite mer i år. Mätaren visade under 1 juni till 8 augusti att det har regnat 207 mm, och förra året 191 mm.

Tar man en titt på solligan i år är det, enligt Christoffer Hallberg, Nordkoster som ligger etta på hela 510 soltimmar under perioden 17 juni till 4 augusti. 

I Halmstad finns ingen solmätare och de närmaste finns i Göteborg och Lund. Man kan därför inte få en exakt siffra på hur många soltimmar det hittills har varit i Halmstad.

– Men i Göteborg har det varit 396 soltimmar, och i Lund 310. Man kan tänka sig att Halmstad hamnar någonstans där emellan, vilket är ungefär som förra sommaren, säger han.

Meteorologen summerar sommaren i Halmstad som hittills en ganska normal svensk sommar. 

– Något blåsigare och lite kallare än förra året. Men vissa år blir det väldigt fint väder och andra blir det lite sämre, säger han. 

Och trots att det verkar bli ostadigt under de närmsta tio dygnen så finns en chans för sol- och badälskaren att få njuta in i det sista innan hösten knackar på dörren.

– Sista veckan i augusti och ett par dagar in i september ser ut att bli fina, men det är en bit kvar till dess och svårt att säga. Men det finns hopp, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Fakta: Sommarvädret i Halmstad hittills i år

  • Enligt meteorolog på Foreca har sommaren i Halmstad varit lite kallare, regnigare och lite blåsigare än mot föregående sommar.
  • Under den 17 juni till 4 augusti beräknas Halmstad haft cirka 350 soltimmar, vilket är ungefär som förra sommaren. Nordkoster leder Solligan på 510 soltimmar.
  • Vid Hallands Väderö från 1 juni till 8 augusti har det kommit 207 mm regn, och förra året mättes 191 mm under samma period.
  • Maxvärdet på medelvinden i år mättes upp till 16,2 meter per sekund. Förra året mättes 14,7 meter per sekund. I byvindarna tros det ha varit runt 20 meter per sekund när maxvärdet mättes.

Källa: Christoffer Hallgren, meteorolog Foreca

MEST LÄST