”Ingen mobbning”. Vikarierande rektor Thorsteinn Rögnvaldsson har kommit fram till att professor Gunnar Johansson inte blivit mobbad på jobbet. Johansson ska nu börja arbeta på deltid. Bild: Roger Larsson
”Ingen mobbning”. Vikarierande rektor Thorsteinn Rögnvaldsson har kommit fram till att professor Gunnar Johansson inte blivit mobbad på jobbet. Johansson ska nu börja arbeta på deltid. Bild: Roger Larsson

Rektor förnekar att professor mobbats

Ett av Thorsteinn Rögnvaldssons första beslut som vikarierande rektor på Högskolan är att professor Gunnar Johansson inte utsatts för kränkande särbehandling.

ANNONS
|

– Det här förvånar mig inte, så går det när man är både domare och part i målet. Jag förklarade tidigt för utredaren att jag trodde att detta var hennes mål, kommenterar Gunnar Johansson.

– Sedan i våras har jag haft på känn att Mikael Alexandersson ville hinna avgå som rektor innan beslutet togs, fortsätter Johansson.

I vikarierande rektorns beslut konstateras att ”det inte förekommit kränkande särbehandling, varför ärendet avslutas utan annan åtgärd än vad som anges nedan”. Därefter står bland annat att Johanssons upplevelser om brister i sin arbetsmiljö måste beaktas inom rehabiliteringsprocessen.

I beslutet skriver du att det som framkommit i utredningen som gjorts av Arbets- och miljömedicinska kliniken i Linköping också bör beaktas i rehabiliteringen. Den första rekommendationen där är att han ska få en ursäkt – ska han få det nu?

ANNONS

– Nej, vår utredning och den har ju kommit fram till olika slutsatser. Eftersom vi inte anser att det förekommit någon kränkande särbehandling behöver han inte få någon ursäkt, säger Rögnvaldsson.

Vad menar du då med att man ska beakta en utredning där slutsatserna är att ”patientens ohälsa orsakats av brister i arbetsmiljön” och att det handlar om ”mobbning”?

– De slutsatserna är delvis baserade på annan information än den vi har i vår utredning. Men samtidigt finns där mer faktabaserade rekommendationer som vi bör beakta.

Hur ser du på att professor Johansson anser att er utredning är partisk?

– Till skillnad från honom anser inte jag att en utredare är partisk bara för att den är anställd av Högskolan.

I Johanssons kritik mot utredningen finns även att det bara är han och hans akademichef som intervjuats. Han hade velat att fler berörda hörts och att utredningen tittat på fler delar av det han anser vara mobbning, exempelvis att han blivit fråntagen sitt eget forskningsprojekt.

– Min bedömning är att utredningen gjorts korrekt och följt våra riktlinjer, kommenterar Rögnvaldsson.

Frågan är nu vad som händer med professorns anmälan om vetenskaplig oredlighet, där han menar att andra tagit över hans forskning och håller honom utanför.

ANNONS

Sedan slutet av maj har han begärt att rektor ska ta in ett yttrande från Centrala etikprövningsnämnden, vilket enligt lagen ska ske om det inte är ”uppenbart obehövligt”, men hittills är det bara Högskolans egen oredlighetsnämnd som tittat på fallet.

– Jag har fått signaler om att vår nämnd är inne i slutfasen av sitt arbete och att den kommer med ett beslut vilken dag som helst, säger Rögnvaldsson, som nu i oktober börjat vikariera som rektor efter att Alexandersson hoppat av posten ett år i förväg.

ANNONS