Bild: Kent Eng
Bild: Kent Eng

Regnet gör ingen stor skillnad

Augusti har hittills bjudit på mycket regn. Men gör skurarna någon skillnad för tillgången på dricksvatten? Svaret är "njae".

ANNONS
|

Enligt SMHI fick södra Halland nästan dubbelt så mycket regn som normalt under första veckan i augusti. Vid en mätstation vid Västra stranden uppmättes över 30 mm regn i både vecka 30 och 31, vilket motsvarar drygt 30 liter vatten per kvadratmeter.

Nederbörden gör förstås susen för gräsmattor och annan växtlighet, och minskar behovet av att vattna. Det fyller också på det så kallade ytvattnet i sjöar och åar. Kruxet är att det inte är detta vatten som används till dricksvatten, åtminstone inte i Halmstad.

–Det finns kommuner som använder ytvatten till dricksvatten, som Varberg, men i både Halmstad och Laholm använder vi enbart grundvatten. Fördelen med ytvatten är att det fylls på snabbare av nederbörd, men det kräver också en helt annan reningsprocess. Vi har tidigare haft ett ytvattenverk, men det blev inte bra att blanda ytvatten och grundvatten i ledningarna, berättar Jan-Åke Hansson, tf förvaltningschef på Laholmsbuktens va.

ANNONS

Grundvatten är vatten som trängt djupt ner i marken och renats på vägen. Den processen tar längre tid och det behövs långvarig nederbörd för att höja låga grundvattennivåer.

LBVA har dock långtgående planer på att skapa ”konstgjort" grundvatten, genom att fylla på ytvatten i Prästjordens grundvattentäkt i Halmstad.

– Vi släpper då ytvatten i en sandbädd och låter naturen ha sin gång, berättar Jan-Åke Hansson.

Samma teknik används redan vid Skottorps vattentäkt i Laholm. På längre sikt finns också tankar om att hämta vatten från sjön Bolmen och skapa en ny konstgjord grundvattentäkt i Eldsbergaåsen.

ANNONS