Realistisk övning stressade elever

Ryktet hade sprungit före brandövningen så eleverna satt som på nålar och väntade på att något skulle hända. Men trots det kröp stressen längs ryggen när röken började fylla lokalen.

ANNONS
|

Övningen som nu genomförts under många år är sista steget i det brandinformationspaket som räddningstjänsten alltid ger till barn under deras skoltid.

– Det här är ett samarbete mellan kulturförvaltningen och räddningstjänsten, säger Gert Heinswig, avdelningschef på avdelningen för förebyggande verksamhet.

Eleverna hade egentligen bara fått veta att de skulle på information om 035-huset och dess verksamhet. Men mitt under ett dansnummer med coola effekter skriver plötsligt någon; det brinner, samtidigt som det började välla in rök i lokalen.

– Det kändes faktiskt lite stressigt att hitta rätt nödutgångar i stället för att välja den väg man kom in där röken vällde in, säger Vera Lagerstedt.

ANNONS

– Det blir ju inte som om det hade varit på riktigt, då hade man ju fått panik, men man förstår ändå hur viktigt det är, säger Klara Kreist.

När själva övningen var över berättade Johan Duell, från räddningstjänsten att det hade gått riktigt illa för 20 av deltagarna om det brunnit på riktigt.

– De gick rakt in i röken i stället för att leta alternativa vägar. Och jag förstår, att man tänker att det är coolt och kanske lite grupptryck och så där en sådan här dag. Men det vi försöker säga här i dag, det är alltså att det är otroligt viktigt att leta alternativa vägar ut och inte gå tillbaka mot röken, säger Johan Duell.

Och för att verkligen poängtera att det faktiskt händer passar de på att berätta om brandkatastrofen i Göteborg. En brand där det som började som en kul fest på grund av en lång rad olyckliga omständigheter förvandlades till en fruktansvärd brand med 63 döda och 182 skadade.

– Nu kommer vi att visa en film ifrån den här branden, en film med många väldigt tråkiga, ja faktiskt hemska bilder.

Och plötsligt tystnar det sorl, den lilla oro och rastlöshet som funnits i lokalen. Plötsligt är allas ansikten djupt koncentrerade fullt fokuserade på filmen som visar hur 63 personer dog och 182 personer skadades svårt. Plötsligt har det som bara varit övning förvandlats till möjlig verklighet. Plötsligt är känslan av det händer inte här, alldeles som bortblåst

ANNONS

– Det är väldigt bra att de gör sådana här övningar, det blir mycket mer verkligt än när det bara är brandövning i skolan, säger Klara Kreist.

Fakta: Så gör du vid brand

  1. Rädda först dem som svävar i livsfara om det går utan att du själv riskerar livet.
  2. Giftig rök stiger uppåt, så kryp så nära marknivå som möjligt. Där är det också lättare att se.
  3. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus.
  4. Öppna aldrig en dörr utan att ha försäkrat dig om att det inte brinner bakom den. Är den varm upptill brinner det förmodligen bakom den.
  5. Stäng alla dörrar bakom dig. Det stänger in branden och ger räddningstjänsten viktig extra tid.
  6. Varna alla dem som eventuellt hotas av branden.
  7. Larma räddningstjänsten.
  8. Släck om du tror att elden inte är större än att det faktiskt är möjligt.
ANNONS