Råttattack. Gnagare gav sig på Ann-Britt Glans saker som hon förvarade i ett förråd hon hyrt av HFAB. De tog sig in genom en golvbrunn i det före detta soprummet. Nu är sakerna flyttade till ett annat rum och det mesta måste kastas.
Råttattack. Gnagare gav sig på Ann-Britt Glans saker som hon förvarade i ett förråd hon hyrt av HFAB. De tog sig in genom en golvbrunn i det före detta soprummet. Nu är sakerna flyttade till ett annat rum och det mesta måste kastas.

Råttor förstörde allt i källarförrådet

När Ann-Britt Glans kom ner i sitt källarförråd på Skansgatan i somras möttes hon av en obeskrivlig stank. Snart stod det klart att råttor förstört i princip allt hon förvarade. Nu kräver hon ersättning.

ANNONS
|

Fortfarande stinker det bland sakerna som nu flyttats till ett annat rum i HFAB-fastigheten på Skansgatan där Ann-Britt bor.

– Detta är ingenting, detta är ett himmelrike, säger Ann-Britt och ger en vink om hur illa det var från början.

I förrådet, ett före detta soprum, som Ann-Britt hyrde förvarade hon saker som en gång i tiden tillhört hennes föräldrar. Där har nu sanerats och en golvbrunn har spikats över.

– Jag ska försöka spara det jag kan spara, men det mesta åker på tippen, säger Ann-Britt som i rummet pekar ut sådant som porslin och fiskespön som möjligt att spara.

ANNONS

Madrasser, skor, kläder, duntäcken, resväskor, luftmadrasser med mera får kasseras.

Dagen efter det att hon upptäckt råttinvasionen i juli anmälde Ann-Britt saken till HFAB och till sitt försäkringsbolag. Bolaget sa att skador orsakade av råttor och möss inte täcktes av försäkringen. Till HFAB skickade Ann-Britt ett brev med krav om ersättning. Eftersom ingenting hände kontaktade hon hyresgästföreningen som i sin tur skickade ett brev. Inte heller då fick hon kontakt angående sitt krav.

– De har inte varit direkt tillmötesgående och det är ingen från kontoret som varit och tittat.

Till slut fick Ann-Britt ett brev där hon uppmanas att komma in med en redogörelse på kostnader som uppkommit.

– Den juridiska situationen är den att vi inte är ansvariga om vi inte agerat försumligt. Men förvaltaren har valt att gå längre än han hade behövt, säger HFAB:s affärsutvecklings- och kommunikationschef Ulf Hofstedt som när HP frågar meddelar att HFAB kommer att stå för åtminstone självrisken.

Var det hela landar beror på de vidare kontakterna med försäkringsbolaget.

Ann-Britt Glans berättar att det för sju år sedan inträffade en liknande situation i ett annat förrådsrum, också det ett tidigare soprum, i en annan del av fastigheten.

ANNONS

”Halmstads Fastighets AB har med andra ord haft sju år på sig att förhindra intrång av råttor i källarförråd som man tar betalt för”, skriver Ann-Britt Glans i sitt brev.

– De har haft god tid på sig att gå igenom sina fastigheter, säger hon.

Om detta säger Ulf Hofstedt :

– Råttor är duktiga på att ta sig igenom material. Det är inte lätt att över tid mota bort råttor, säger Ulf Hofstedt som dock samtidigt säger att det är ovanligt att gnagarna kommer in i stängda förråd.

Råttor blir allt vanligare i hela staden, men HFAB har inte något förebyggande åtgärdsprogram.

– Två fall på sju år är inte en sådan frekvens att vi börjar jobba med generella åtgärder. Det ligger fortfarande på en nivå att vi talar om enskilda händelser. Det är inget generellt problem, men för den enskilde som drabbas är det naturligtvis ett jättestort problem.

ANNONS