Räddningspersonal från fem orter deltar i släckningsarbetet, som väntas pågå hela förmiddagen.
Räddningspersonal från fem orter deltar i släckningsarbetet, som väntas pågå hela förmiddagen. Bild: Jari Välitalo

Räddningstjänsten bekämpar villabrand

Vid klockan kvart över fem på den tidiga lördagsmorgonen fick räddningstjänsten in larmet om villabranden i Oskarström. Under flera timmar höll brandmän från flera stationer på att bekämpa branden. Själva räddningsinsatsen är nu avslutad, men brandmännen har villan under efterbevakning fram till och med i morgon bitti.

ANNONS
|

Ingen ska ha kommit fysiskt till skada under branden som bröt ut under lördagsmorgonen. Familjen som bor i villan hade själva lyckats ta sig ut ur huset innan polis och räddningstjänst kom till platsen.

Räddningstjänsten larmades klockan 05.13 genom ett larmföretag efter att villans hemlarm utlösts.

Två och en halv timme efter det initiala larmet var räddningstjänsten kvar på platsen och bekämpade branden, som visade sig vara svårsläckt.

– Vi håller på att vrida upp golv och väggar för att komma åt branden. Vi kommer nog bli kvar hela förmiddagen eftersom att vi inte har branden fullt under kontroll än, sade Conny Eriksson, inre befäl vid räddningstjänsten.

ANNONS

En dryg timme senare var räddningstjänstens enheter fortfarande kvar vid villan.

– Vi har fortfarande inte hundra procents kontroll på alla glödbränder. De härjar fortfarande i tak och väggar, sade Andreas Karlsson, som tog över som inre befäl efter Eriksson.

Den branddrabbade villan beskrivs vara av det äldre slaget, vilket försvårade släckningsarbetet eftersom att konstruktionen gör det mer svåråtkomligt.

Karlsson uppskattar att ungefär 25 brandmän deltog i släckningsarbetet. Enheter från Halmstad, Oskarström, Laholm, Falkenberg och Harplinge hjälpe till.

Vid klockan tio på lördagsförmiddagen, fem timmar efter det initiala larmet, hade räddningsledaren på plats beslutat att börja skicka hem några av enheterna.

– Jag pratade precis med räddningsledaren och han känner sig ganska lugn. Han tycker att man har fått bra effekt på sina insatser. Det går åt rätt håll, sade inre befäl Karlsson då.

Några enheter kommer att stanna kvar på adressen under dagen för efterarbete.

– Vi vill vara hundra, hundra procents säkra på att det inte finns något kvar som ligger och pyr, sade Karlsson.

Själva räddningsinsatsen var avslutad strax efter lunch.

– Men vi kommer att ha efterbevakning fram till och med i morgon bitti, säger Andreas Karlsson.

Hur branden startade är ännu oklart. Brandmännen fick under morgonen bryta upp golv- och väggkonstruktion för att försöka komma åt källan.

ANNONS

– Vi vet inte orsaken än, men vi tror att branden har startat i källaren, säger Karlsson.

Eftersom att brandorsaken fortfarande inte är klarlagd har polisen beslutat att inleda en förundersökning med rubricering mordbrand. Villan kommer därför att genomgå en teknisk undersökning.

– Men när det kan ske är oklart. Det kanske inte blir förrän nästa vecka. Vi måste vänta på att räddningstjänsten är klara på platsen, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS