Fullsatt. Räddningstjänstens personal och politiker fyllde Festsalen på teatern i går när Sara Lund höll föreläsning.
Fullsatt. Räddningstjänstens personal och politiker fyllde Festsalen på teatern i går när Sara Lund höll föreläsning.

Räddningstjänsten fick lära mer om normer och värderingar

I går hade räddningstjänsten kick off för projektet Kunskap äger. Syftet med projektet, som fått nästan sex miljoner i EU-bidrag, är att jobba för jämställdhet och mot diskriminering.

ANNONS
|

Under torsdagseftermiddagen samlades all personal på räddningstjänsten och alla politiker i räddningsnämnden – sammanlagt nästan 200 personer – på Halmstad teater.

På scen stod Claes Schmidt, alias Sara Lund, som åker runt i hela Sverige för att på ett humoristiskt sätt föreläsa om de normer och värderingar som styr våra liv.

Det var första steget i det nya projektet Kunskap äger som ska pågå i tre år.

– Grundidén är att vi ska ha en gemensam kunskapsgrund men framför allt att vi får utrymme att jobba med frågor som handlar om lika villkor, diskriminering och jämställdhet, säger projektledare Hanna Glans.

ANNONS

Arbetet kommer att ske både via föreläsningar och via workshops och det är obligatorisk närvaro som gäller.

–Vi har också tagit fram ett diskussionsspel som handlar om normer och värderingar och som syftar till att föra samtal om det vi lärt oss och vad det betyder för oss, både som organisation och som individer, säger Hanna Glans.

Målet med projektet är att alla berörda ska få tillräcklig kunskap och redskap för att kunna säkra antidiskriminering och jämställdhet både på jobbet och ute i samhället.

–Vi kommer att göra en djupdykning i samtliga sju diskrimineringsgrunder för att öka förståelsen för hur stora variationer det finns bland människor runt om oss i kommunen och även internt, säger Hanna Glans och tar religion, etnisk tillhörighet och sexuell läggning som exempel.

Kön är en annan diskrimineringsgrund och just räddningstjänsten är en mansdominerad verksamhet. Här jobbar endast nio kvinnor, varav fyra operativt. Men detta är inte anledningen till att projektet landade hos just räddningstjänsten, säger Hanna Glans.

–Att skapa lika villkor behöver vi göra oavsett hur könssammansättningen ser ut på arbetsplatsen, men med en så ojämn könsfördelning som det är på räddningstjänsten så blir det en synlig fråga, konstaterar hon.

ANNONS
ANNONS