”Pussel där alla delarna passar”

234 traineeplatser inom äldreomsorgen för unga arbetslösa. Det skulle bli resultatet i Halmstad om Socialdemokraterna får möjlighet att genomföra sitt senaste vallöfte

ANNONS
|

Att valet närmar sig märks allt mer på löften, satsningar och utspel som avlöser varandra för att väcka uppmärksamhet och förhoppningar bland de potentiella väljarna.

I måndags presenterade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven partiets senaste satsning på ökad kvalitet i äldreomsorgen i kombination med arbetstillfällen för unga arbetslösa, en satsning på totalt 2,8 miljarder kronor för 20 000 ”yrkesintroduktionsanställningar”.

Ungdomar som har gått arbetslösa i mer än tre månader ska enligt förslaget få arbeta ute i verksamheterna 75 procent med avtalsenlig lön och studera till undersköterska de resterande 25 procenten.

Statliga pengar ska utgå första traineeåret. Hur det blir efter det är lite grand upp till kommunerna, men behovet av personal lär inte bli mindre, menar Ros-Marie Henriksson (S), hemvårdsnämndens vice ordförande i Halmstad som är positiv till det aktuella förslaget.

ANNONS

– Vi får en höjning av kvaliteten på omsorgen både för de äldre och för personalen samtidigt som vi underlättar kompetensförsörjningen för framtiden och ger de unga arbeten. 234 platser i Halmstad är en stor satsning.

Halmstads kommun ser redan en stor utmaning i det framtida personalbehovet då många anställda går i pension framöver och rekryteringen bland de unga inte motsvarar bortfallet.

– Jag har känt oro för hur vi ska få fler unga att välja omsorgsyrket. Det här tror jag är en bra väg.

Kommunrådet Anders Rosén ser förslaget ge många vinster även i personalpolitiken som passar med partiets lokala tankar om kompetensutveckling, rätt till heltid, icke delade arbetspass med mera.

– Det här visar att S politik är ett pussel där alla delarna passar ihop, inte bara en yta. Det finns med vår politik utrymme att utveckla välfärden och samtidigt ge unga arbeten. Att alliansen nu kritiserar beror på att med deras ideologi går inte finansieringen ihop, men det gör den med vår.

Aida Hadzialic, kommunråd tillika riksdagskandidat, understryker att arbetet mot arbetslösheten är partiets prio ett och att satsningen är ett bra steg på vägen för att gå många unga ett alternativ till ungdomsarbetslöshet.

– Med det här förslaget frigörs även pengar för oss lokalt som vi kan lägga på andra delar av äldreomsorgen och på skola och andra viktiga saker i Halmstad.

ANNONS

Enligt Ros-Marie Henriksson är många unga i dag intresserade av välfärdsjobben och deras tjänster behövs.

– Här får vi möjlighet att knyta dem till oss inför framtiden då personal kommer att behövas ännu mer för att möta lagkrav och behoven från de äldre och dementa.

Hoppas på löfte. Aida Hadzialic, Ros-Marie Henriksson och Anders Rosén ser med förhoppning fram emot att få genomföra partiets satsning på fler ungdomar i äldreomsorgen. 234 traineeplatser i Halmstad, 18 i Hylte och 45 i Laholm utlovas. Bild: Roger Larsson

ANNONS