Positiva åsikter från inblandade myndigheter

Även inblandade myndigheter och samarbetspartners strör lovord över den blivande cykelarenan.

ANNONS
|

Täktens ägare Halmstads kommun är tacksam att någon vill skapa en fungerande verksamhet på platsen.

– Vattentäkten begränsar utvecklingen av nya verksamheter här så tanken har varit att hitta andra sätt att utnyttja de enorma ytorna och bevara naturvärden, säger Maria Bergström på kommunens tekniska förvaltning.

Elin Grönberg på länsstyrelsen är glad över att cykelklubbarna nu kan hjälpa till att ta fram och bevara de naturvärden man vill se i täkten enligt rådande naturskyddsplaner.

– Cyklar hjälper till att hålla marken öppen. Vi vill inte att det växer igen med en tjock grässvål för vi eftersträvar den öppna sandytan som ger möjlighet för blommor och insekter som trivs i täktmiljön, förklarar hon.

ANNONS

Många täkter har fyllts igen och försvunnit och med dem också faunan och djurlivet där.

– Det finns höga naturvärden i en sådan här täkt eftersom de miljöerna allt mer försvinner i det moderna jordbrukslandskapet. Vi kommer att ta bort mycket träd för att hålla öppet för bin, insekter, blommor. I sanden ska vi försöka få svalorna att flytta in igen, säger hon.

Tanken är att projekteringen av arenan ska starta nu i augusti–oktober för att maskiner sedan ska kunna genomföra alla markåtgärder i höst och vinter. Vill det sig väl kan verksamheten sedan köras i gång till våren.

Från Destination Halmstad ser man stor potential i cykelarenan.

– Ur turistsynpunkt innebär det här att man kan förlänga säsongen. Juli–augusti är strandmånader, men för cyklister är säsongen på våren och efter högsommaren. Det innebär fler chanser att fylla hotell och annat i Halmstad, säger Christian Westerling.

HFAB och Halmstad Stadsnät vill också vara med på ett hörn.

– För oss på stadsnätet så ser vi det här samarbetet som en del i vår profilering. Folk kanske tror att vi mest står för datorspelande ungdomar inomhus, men vi vill delta i att ge ungdomar en aktiv fritid utomhus, säger vd Eric Ericsson.

ANNONS

HFAB.s aktivitetsdagar fortsätter hela veckan och på fredag efter lunch ges nya möjligheter till cykling med CK Bure i täkten.

ANNONS