Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Enad front. Region Halland och de halländska kommunerna är överens om att det är bäst för hallänningarna att Halland forsätter vara en egen region. Från vänster: Mari-Louise Wernersson (C), Elisabet Babic (M), Mats Eriksson (M, Hans Forsberg (M), Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) och Stefan Bengtsson (C). Bild: Roger Larsson
Enad front. Region Halland och de halländska kommunerna är överens om att det är bäst för hallänningarna att Halland forsätter vara en egen region. Från vänster: Mari-Louise Wernersson (C), Elisabet Babic (M), Mats Eriksson (M, Hans Forsberg (M), Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) och Stefan Bengtsson (C). Bild: Roger Larsson

Politikerna fortsatt eniga i regionfrågan

Halland fortsätter att visa upp en total enighet i regionfrågan. På onsdagen presenterade Region Halland och de sex halländska kommunerna sitt gemensamma svar på indelningskommitténs delbetänkande. Inte helt oväntat är man starkt kritisk till kommitténs arbete.

Läs också: "Utsiktslöst att försöka bevara Halland"

 

– Vi anser att bevisbördan ligger hos den som vill förändra något och har fortfarande inte fått svar på vad som ska lösas genom indelningskommitténs förslag, konstaterar Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande.

I sitt 15-sidiga remissvar dissekerar Halland indelningskommitténs betänkande och är inte nådig i sin kritik. Bland annat talas det om "en otidsenlig bild av samhällets organisering", "brister, missuppfattningar och inkonsekventa antaganden" och "slutsatser som passerat sitt bäst före-datum".Grundkritiken handlar inte minst om indelningskommitténs tempo. I det halländska remissvaret talas om en forcerad process, där det inte getts någon tid för djupare analyser. 

– Bland annat har man helt bortsett från att lyfta fram styrkan i små regioners arbete, som Hallands, säger Stefan Bengtsson (C), regionstyrelsens 1:e vice ordförande. 

Halland påpekar, liksom tidigare, att det inte finns belägg för att större regioner är mer framgångsrika än mindre och att det inte är geografin, utan förmågan till samverkan, som är avgörande för en regions utveckling. Flertalet av indelningskommitténs sex kriterier för de nya storregionerna avfärdas också som irrelevanta. Endast kriteriet "regional identitet" får tummen upp.

– Vill andra bilda storregioner så får de ju göra det, men vi tror inte det är det bästa för Halland och hallänningarna, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), regionstyrelsens 2:e vice ordförande.

När det gäller hälso- och sjukvårdens utmaningar, säger sig Halland helt dela indelningskommitténs beskrivning, men kommer inte fram till samma slutsatser. Lösningen är inte större och färre landsting, utan att mer resurser styrs mot primärvården respektive löses på nationell nivå. "Ingen region kommer att ha ett helt komplett utbud av vårdmöjligheter. Det finns därmed inget motiv för storregionstanken", heter det i yttrandet.

Slutligen lyfts de demokratiska riskerna med större regioner och det faktum att fullmäktigledamöterna i en storregion representerar väsentligt fler invånare. 

– Den närhet vi har i dag blir omöjlig i en storregion. Makten skulle flyttas längre bort från kommunerna och medborgarna, säger Elisabet Babic (M), kommunstyrelsens ordförande i Laholm.

Region Halland och de sex halländska kommunerna kommer nu var och en att politiskt anta det gemensamma remissvaret. Senast den 6 oktober ska det vara inskickat till finansdepartementet och civilminister Ardalan Shekarabi för fortsatt behandling.

Läs mer om Regionfrågan
MEST LÄST