Polisen spanar efter två unga kvinnor som uppges att tvingat sig in hos äldre kvinnor i Harplinge och på Bäckagård och stulit smycken och ett bankkort.
Polisen spanar efter två unga kvinnor som uppges att tvingat sig in hos äldre kvinnor i Harplinge och på Bäckagård och stulit smycken och ett bankkort.

Polisen varnar äldre efter lördagens stöldturné

Tre äldre kvinnor utsattes under lördagseftermiddagen för stölder i sina hem. I samtliga fall var det två unga kvinnor som lurade eller trängde sig in. Polisen varnar nu äldre i södra Halland för att öppna dörren för okända.

ANNONS
|

– Vi vill inte skrämma upp folk, men mycket tyder på att dessa personer riktat in sig på äldre, ensamma kvinnor. Om man inte väntar besök så bör man inte öppna dörren, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson.

Den första anmälan till polisen kom vid 13-tiden på lördagen från en äldre kvinna på Bäckagård. Hon beskrev hur två kvinnor i 20-årsåldern tvingat sig in i hennes hem och tagit smycken.

En kvart senare ringer en man och berättar att hans 90-åriga mamma haft besök av två unga kvinnor som lurat sig in i hennes lägenhet i Harplinge. Kvinnorna ska bland annat ha stulit ett bankkort, som sonen lyckats spärra.

ANNONS

Strax före klockan 15 kom så ytterligare en anmälan, denna gång från Slöinge, söder om Falkenberg. Den drabbade var denna gång en 93-årig rullstolsburen kvinna. Även här ska två unga kvinnor ha trängt sig in i bostaden och stulit bland annat guldföremål.

– I det sista fallet ska kvinnorna ha sagt att de skulle ge massage. Det är möjligt att de utgett sig för att komma från sjukvården eller hemtjänsten, säger Ulla Brehm och tillägger:

– Om fler har drabbats så är det viktigt att de anmäler det till polisen. Jag förstår om man känner sig ledsen och lurad, men alla små pusselbitar kan spela roll för att vi ska kunna få fast kvinnorna och fler slippa drabbas.

Polisen har varit på plats den drabbade kvinnan i Slöingeoch bland annat tagit med sig en tavla. En av de yngre kvinnorna ska ha bläddrat bland bilder och tavlor och polisen ska nu undersöka en av tavlorna i jakt på spår.

Polisen uppmanar nu allmänheten att fundera över om de kan ha sett de två unga kvinnorna. Enligt de drabbade ska de båda vara cirka 160 centimeter långa, ha mörka kläder och mörkt lockigt hår.

ANNONS

Under lördagseftermiddagen sökte en polispatrull efter kvinnorna, men utan resultat.

–När det gäller brott mot äldre så lägger vi stora resurser på att gripa de skyldiga. Vi samordnar också arbetet med andra polisområden, eftersom det ofta handlar om ligor som rör sig i landet, säger Ulla Brehm.

ANNONS