Halmstads kommun redovisar ett positivt resultat på 121 miljoner kronor för 2016.
Halmstads kommun redovisar ett positivt resultat på 121 miljoner kronor för 2016.

Plus i kassan för Halmstad

Halmstads kommun redovisar ett positivt resultat för 2016, men måluppfyllelsen uppgick bara till 75 procent. Bristerna finns bland annat inom skola och förskola.

ANNONS
|

Halmstads kommun redovisar ett positivt resultat på 121 miljoner kronor för 2016 enligt årsredovisningen. Det är 16 miljoner kronor högre än 2015. Det finns flera orsaker till att Halmstad går plus. Statsbidrag är en av dem.

Det särskilda stödet för flyktingssituationen och bidrag från Migrationsverket gav ett överskott. Dessutom fick Halmstad en nyinrättad byggbonus på 29 miljoner kronor som kom sent under 2016. Bidraget fördelas på fem år och ger kommunen möjlighet att öka takten på bostadsbyggandet.

”Redan nu har vi börjat bygga för framtiden. Under året som gått har vi påbörjat och slutfört flera större infrastrukturprojekt, vilket ni invånare har märkt när vi stökat runt i halva stan”, skriver Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande, i årsredovisningen.

ANNONS

Årets ekonomiska resultat innebär att kommunen uppfyller lagkravet om en budget i balans. 20 miljoner kronor läggs i kommunens buffert som kan användas för att täcka eventuella underskott i framtiden.

– Även om det föreligger ett positivt resultat, så är det ett problem att staten påverkar den kommunala ekonomin genom statsbidrag som skickas ut sent på året. Det ger dåliga möjligheter för kommunerna att planera långsiktigt, menar Carl Fredrik Graf.

Flera bostadsförsörjningsåtgärder har finansierats av vinst från allmännyttan HFAB. Under förra året användes vinsten på 43 miljoner kronor till centrumutvecklingsprojekt och investeringar i fritids- och idrottsanläggningar, bland annat i Oskarström och på Kärleken. Dessutom gjordes satsningar på boende för funktionshindrade och äldre.

Årsredovisningen för 2016 visar på en försämrad måluppfyllelse. Halmstads nämnder och styrelser uppfyller bara sina verksamhetsmål till 75 procent.

– Det är ju gott och väl att vår rödgröna regering samt våra fina finanser ger oss ekonomiska muskler. Detta uppväger dock inte den dåliga måluppfyllelsen, speciellt inom dessa frågor som är så viktiga för våra kommuninvånare, säger kommunrådet Anders Rosén (S).

Några av de mål som inte anses uppfyllda är storleken på barngrupper, den pedagogiska och kreativa lärmiljön på skolor och förskolor, stödet till skolelever för att ge dem möjlighet att utvecklas så långt som möjligt, att flickor och pojkar upplever en god psykisk hälsa samt att Halmstad ska kännetecknas av tolerans och öppna attityder.

ANNONS

Viktiga händelser 2016

I årsredovisningen sammanfattar Halmstads kommun en radhändelser som ansågs viktiga under 2016:

  • Situationen gällande förskole- och skollokaler har varit ansträngd, med omflyttningar och paviljonglösningar som följd.
  • En av Kulturskolans körer, Nova Cantica, turnerade till Paris och uppträdde bland annat i Notre Dame-katedralen.
  • Halmstad valdes ut att som en av 20 kommuner delta i Leda för smartare välfärd, en satsning i Sveriges Kommuner och Landstings regi för att utveckla digitala lösningar inom hälsa och omsorg.
  • Digitaliseringen har intensifierats. Exempel är bygglov, nattillsyn och e-tjänster inom bland annat överförmyndarverksamheten.
  • Arbetet med resecentrum etapp 2 inleddes, med stor påverkan på trafik- situationen i Halmstad.
  • Melodifestivalens Andra chansen hölls på Halmstad arena. De tre föreställningarna lockade 11 400 besökare.
  • Halmstad utsågs till tredje bästa bredd- idrottskommun i landet, enligt en rankning i tidningen Sport & Affärer.
  • Den digitala världsutställningen Monet to Cézanne, med fokus på de franska impressionisterna, genomfördes på Halmstad arena.
  • Kommunen var medarrangör då Brottsförebyggande rådets årliga konferens Råd för framtiden med 500 deltagare hölls i Halmstad.
  • Utmärkelsen ”National Energy Globe Award Sweden 2016” tilldelades projektet Elcyklist 2015.
  • Kung Carl XVI Gustaf besökte bland annat Söndrumsskolan och Sturegymnasiet i juni.
  • Halmstad kom på andra plats av 194 granskade kommuner i Humanas tillgänglighetsbarometer.
ANNONS