Peter Wahlbeck stäms vid tingsrättten för en obetald låneskuld. Bild: Jonatan Bylars/Arkiv
Peter Wahlbeck stäms vid tingsrättten för en obetald låneskuld. Bild: Jonatan Bylars/Arkiv

Peter Wahlbeck stäms vid tingsrätten

Ett obetalt lån gör att företaget Nordax stämmer komikern Peter Wahlbeck.

ANNONS
|

–Det är en Kalle Anka-bank. En sådan bank som man hamnar hos när inte storbankerna vill bevilja lån till en kulturarbetare, säger Peter Wahlbeck.

Lånet på cirka 100 000 kronor tog han hos bankföretaget Nordax i samband med att han skulle bygga om ett hus på Kärleken till HVB-hem.

Nu har Nordax vänt sig till Kronofogden för att driva in skulden. Men Peter Wahlbeck har bestridit fordran och därför har ärendet hamnat i tingsrätten. Räntan på skulden ligger på drygt 11 procent, vilket Peter Wahlbeck kände till när han tog lånet.

–Jag hamnade hos det här företaget när en av storbankerna inte ville ge mig ett lån på ombyggnaden av HVB-hemmet, trots att jag hade avtal med Halmstads kommun om hyresintäkter, berättar Peter Wahlbeck.

ANNONS

Han menar att storbankerna har allt för höga krav på att en låntagare ska ha inkomster från fast tjänst.

– Det funkar inte för en kulturarbetare. Jag har ingen fast tjänst utan är egen företagare.

Det akuta skälet till att han inte har betalat fordran från Nordax, som är uppe i 177 569 kronor plus ränta på 7 609 kronor, är att han haft kostnader för ett nybyggt hus där bygglovet överklagats.

–Det tog två år innan det avgjordes. Under tiden hade jag kostnader för huset, som jag inte kunde bo i, på totalt 400 000 kronor i uppvärmning, nya bygglov, juridiska tjänster och räntor på vanliga bolån etcetera.

–Jag har inte kunnat jobba in den förlusten och kommit efter hela tiden. Nu ska huset läggas ut till försäljning. När jag får pengarna ska jag betala Nordax, säger Peter Wahlbeck.

Till kvällstidningarna har han sagt att hans betalningsvägran är ett ställningstagande mot bankernas kraftiga räntor och att alla bankers räntor är ocker.

–Ja du vet, man är ju lite dramatisk när kvällspressen ringer. Egentligen handlar det om svårigheterna att få lån hos de etablerade bankerna och att hela systemet med ränteavdrag faktiskt är orättvist. Det blir ju hela skattekollektivet som får vara med och betala - även de som inte har några lån.

ANNONS

Hallandsposten har sökt Nordax för en kommentar.

ANNONS