Peter Uppman fyllde barnens pool med regnvatten

Han fick nytta av sin ingenjörsutbildning på fritiden. Mitt under rådande bevattningsförbud såg Peter Uppman till att ta vara på regnvattnet. Nu kan barnen bada hela sommaren.

ANNONS
|

För familjen Uppman var det aldrig aktuellt att köpa in dricksvatten från andra kommuner för att fylla den sex kubikmeter stora poolen som står på baksidan av huset i Eldsberga.

– Vi hade inte tänkt ta fram poolen i år eftersom det är bevattningsförbud och man inte får använda kranvatten, säger Peter.

Men så kom regnet. Peter började fundera på hur han skulle kunna ta till vara på regnvattnet bättre.

– Det är inte så många som tänker på hur stora mängder vatten det faktiskt regnar. Jag såg att prognosen visade 30 millimeter ena dagen och 15 millimeter nästa dag, säger Peter Uppman, som är utbildad utvecklingsingenjör.

ANNONS

Han arbetar i dag som affärsutvecklare och är van vid att försöka hitta nya lösningar. Men i jobbet handlar det om att få företag att växa.

Peter tog fram några rör som hade blivit liggande och kopplade ihop med det befintliga stupröret. Röret mynnar nu i poolen och på en vecka har familjen lyckats fylla upp den helt med vatten som regnvädret bjudit på. Några hinkar vatten har även burits från tomtens regntunnor.

Men är inte regnvattnet smutsigt?

– Vi har så pass lite träd i närheten att det inte samlas mycket skräp i. Sedan renar vi vattnet med en sandfilterpump och tillsätter klortabletter.

Familjen har även tidigare samlat regnvatten i tunnor för att kunna vattna med i trädgården och växthuset.

– Vi är egentligen rätt bortskämda med vattnet i Sverige.

Barnen Molly och Henry fick stå för badpremiären i det 20-gradiga vattnet.

– När det blir för varmt i sommar kan vi gå in i poolen i stället för att duscha, säger Henry finurligt.

På förskolan har de inte pratat om vattenbristen men storasyster Molly, som går i andra klass, har tittat på film om vattenbristen i skolan.

– Vi har också gjort vattendroppar och hängt i taket för att påminna varandra att det finns lite vatten.

ANNONS

På sommaren är det bara en bråkdel av regnvattnet som når grundvattnet, det mesta sugs upp av växterna. För att nivåerna ska höjas måste det regna mycket mer på vinterhalvåret.

Halmstadborna har hittills dragit ned på vattenförbrukningen med 17 procent. Familjen Uppman har, liksom många andra familjer, förändrat sin inställning till dricksvattnet sedan bevattningsförbudet kom i april.

Inte minst barnen är noga med att spara på dricksvattnet.

– Vi har satt in nya munstycken i våra kranar, använder pastavattnet till att vattna blommorna och har en karaff vatten i kylen i stället för att spola fram kallt vatten varje gång, säger Peter Uppman.

ANNONS