Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Paulina: ”Restauranger överallt söker kockar”

Paulina Johansson blev erbjuden jobb på alla sina praktikplatser. Sommaren tillbringar hon i köket på golfklubben i Tylösand. Där är hon redan en i gänget.

I framtiden vill hon gärna ta med sina matlagningskunskaper utomlands, men i sommar stannar hon hemma i Halmstad. I restaurangköket på golfklubben i Tylösand trivs Paulina Johansson bäst i varmköket där hon förbereder dagens lunch.

Mellan klockan 11.30 och 13 är det lunchrusning, men det har hon hunnit vänja sig vid.

– Det är bara att köra på. Jag tänker inte mycket på stressen, utan försöker få gjort allt jag ska i stället.

Trots sin ringa ålder på 18 år har hon bättrat på meritlistan genom arbetsplatsförlagd praktik. Inte bara på golfklubbens restaurang utan även i serveringen på Pios, i baren på hotell Skansen i Båstad och i köket på hotell Clarion i norska Jessheim.

– Nu jobbar jag på golfklubben till september. Sedan ska jag söka jobb i Sälen. Målet är att jobba utomlands, men jag börjar i Sverige.

Att läsa restaurang- och livsmedelsprogrammet och samtidigt vara lärlingselev har visat sig vara en klok kombination. På golfklubben har hon blivit en i gänget.

– Jag tycker om att jobba, men man missar ju sammanhållningen som finns i en vanlig gymnasieklass, säger Paulina som är på plats uppemot fyra dagar i veckan.

– Vi är lite som dina klasskamrater. Paulina är lättlärd och det har nog att göra med hennes intresse för detta, säger köksmästare Daniel Holmén.

När HP hälsar på håller hon på att baka ut 20 stycken surdegsbröd som ska gräddas morgonen efter. Hygienkraven är höga och Paulina bakar när det inte lagas mat i köket på grund av allergirisken.

– Praktiken har varit jättebra och jag har lärt mig att ta hand om mig själv i arbetslivet. Visst, det är mest killar som jobbar i köket men det är ingen större deal nu när jag står på egna ben.

Utan lärlingsutbildningen tror Paulina att det hade varit svårare, men inte omöjligt, att hitta jobb efter studenten.

– Restauranger överallt söker kockar just nu. Det känns skönt att ha den arbetslivserfarenhet jag har redan vid 18 års ålder.

På fredag tar Paulina studenten vid Sturegymnasiet.

– Nu är det fullt fokus på bal och student. Jag får unna mig det.

Läs mer om Studenten 2017
MEST LÄST