Sönderkörda stigar. Bo Dahlberg brukar löpträna i friluftsområdet vid Vapnö grustäkt, men har fler gånger bevittnat körning med motocross och fyrhjulingar på både löpslingor och ridled. Bild: Jörgen Alström
Sönderkörda stigar. Bo Dahlberg brukar löpträna i friluftsområdet vid Vapnö grustäkt, men har fler gånger bevittnat körning med motocross och fyrhjulingar på både löpslingor och ridled. Bild: Jörgen Alström

Olagligt motocrossåkande orsakar problem

Vapnö grustäkt, som är tänkt som ett friluftsområde för motionärer och ryttare, har blivit en lekplats för motocrossåkare.

ANNONS
|

– Det är ett bekymmer av flera anledningar. Eftersom det även är ett vattenskyddsområde så är all motortrafik förbjuden, säger Anneli Bylander, landskapsarkitekt på Halmstads kommun.

Bylander förklarar att kommunen har svårt att komma åt problemet med okynnesåkningen.

– Vi har satt upp skyltar, men kan inte ju inte stå och hålla vakt. Förbudet mot motorfordon hänger samman med närheten till Staelsbo vattentäkt, som ger dricksvatten. Körs det motocross i området så finns risk att oljespill och föroreningar tränger ner i grundvattnet.

Grustäkten klassas sedan 2011 som en primär skyddszon av länsstyrelsen, vilket innebär en rad begränsningar av hur marken får användas. Kommunen har också lagt ned en hel del arbete på att göra grustäkten attraktiv för motionärer. I gropen finns bland annat en hinderbana, ett utegym, anlagda stigar och en grillplats. För hästar och ryttare finns möjlighet till träning i en paddock, som ansluter till ridleden på Galgberget.

ANNONS

–Vi har inte gjort någon mätning av hur friluftområdet används, men vet att det är många som hittar dit. Här blir det en konflikt mellan motionärerna och motocrossåkarna, konstaterar Anneli Bylander.

En av dem som har reagerat är Bo Dahlberg, som brukar löpträna i området. Flera gånger har han blivit vittne till hur stigarna använts för körning med motocross och fyrhjulingar.

–Först trodde jag att en del av grustäkten blivit motocrossbana, men så var det ju inte. Nu har de i princip kört sönder löpslingorna, berättar han och visar de djupa hjulspåren som går över stora delar av området.

Enligt Bo är det mest vuxna som kör, men han har även sett barn och ungdomar.

– Barn får inte köra i ett område som inte är inhägnat, konstaterar han.

I Halmstad finns två ”riktiga” motocrossbanor, en i Getinge och en i Släggarp utanför Åled, men Magnus Kalmér på Släggarpsbanan är medveten om att det även körs i grustäkten.

–Problemet är att våra banor är stängda så här års. De blir förstörda om man kör på dem när det är blött, så då letar sig folk till andra ställen. Men regler är regler och ska förstås följas, säger han.

ANNONS
ANNONS