Stora maskiner. Skördetröskor och traktorer har intagit en del av gamla Plönningegymnasiet. Här syns fyra av nuvarande medarbetarna på Swedish agro machinery – Andreas Nilsson, David Johansson, Kjell Andersson och Anders Wennerholm.
Stora maskiner. Skördetröskor och traktorer har intagit en del av gamla Plönningegymnasiet. Här syns fyra av nuvarande medarbetarna på Swedish agro machinery – Andreas Nilsson, David Johansson, Kjell Andersson och Anders Wennerholm.

Nytt företag skapar sju jobb på Plönninge

Plönninge har fått en ny hyresgäst. Swedish agro machinery, som säljer och servar lantbruksmaskiner, håller på att flytta in. Med det följer sju nya arbetstillfällen.

ANNONS
|

Som HP berättat i en rad artiklar har regionen för avsikt att skapa en arena för grön tillväxt på före detta Plönningegymnasiet. Förutom att det sedan ett år tillbaka finns en arrendator till djurstallarna och växtodlingen har även Hallands hundcenter flyttat in, liksom Science safari och Hallands astronomiska sällskap med sitt observatorium.

Och nu håller Swedish agro machinery, ett relativt nystartat dotterbolag till Danish agrokoncernen, på att göra dem sällskap. Plönninge blir den nionde platsen i Sverige som företaget etablerar sig på.

– Vi kollade runt i Halland efter lämplig ort och var runt i både Laholm, Halmstad, Falkenberg och Varberg, berättar Anders Wennerholm, säljare.

ANNONS

Han har själv gått två utbildningar på Plönninge och kände till stället väl. Eftersom han visste att det stod tomt tog han kontakt med regionen och frågade om han fick åka ut och titta.

– Jag var lite orolig för att vi inte skulle få in våra maskiner så jag fick mäta och kontrollera lite först. Vi tycker att detta är en bra plats, för vi stör ingen. Att köra igång en skördetröska som dammar mitt i ett industriområde kanske inte är så lyckat, säger han.

Företaget har både kontorsytor och maskinhallar på Plönninge. Den totala ytan är omkring 2 400 kvadratmeter.

– Vi säljer lantbruksmaskiner som traktorer, skördetröskor och lastare till både bönder och företag och vår marknad är Halland och en bit in i Småland, säger Anders Wennerholm och tillägger:

– På Plönninge ska vi även ha ett begagnatlager, sälja reservdelar och erbjuda service av maskiner både här och via servicebussar som vi åker ut till kunderna med.

Etableringen på Plönninge innebär också nya arbetstillfällen.

– Fram till sommaren räknar jag med att vi har anställt totalt sju personer, säger Anders Wennerholm.

Göran Jönsson, chef för grön tillväxt på regionen, är mycket nöjd med den nya hyresgästen.

ANNONS

– Det är väldigt kul att de ville flytta in. Man känner nästan att Plönningeprojektet är hemma bara genom detta, säger han.

ANNONS