Nye rektorn går från det stora till det lilla

Stephen Wang hade förmodligen inte blivit rektor för Högskolan i Halmstad om inte andra världskriget brutit ut 1939. – Det känns skönt att komma till ett lärosäte som inte står inför en massa stora förändringar, säger han på sin första arbetsdag.

ANNONS
|

– Ställ inga svåra frågor om Halmstad, jag kan inte så mycket ännu, men jag gillar det jag sett hittills, säger Stephen Hwang när vi möts på 21:a våningen i Trade Center.

– Eftersom jag känner mina båda företrädare på rektorsposten vet jag i alla fall hur mycket de redan gjort för att utveckla Högskolan.

Karin Starrin, som är ordförande i högskolestyrelsen, fyller på:

– Högskolan har genomgått stora förändringar de senaste åren, men nu har styrelsen varit tydlig med att den närmsta framtiden ska vara en tid av konsolidering – där allt nytt måste få sätta sig, säger hon.

ANNONS

Hur känns det att komma hit från ett universitet, som är tre gånger så stort som Högskolan i Halmstad?

– Det ska bli roligt att jobba på ett mindre lärosäte med kortare beslutsvägar och där det är lättare att träffa alla. Man ska bejaka att man är en liten högskola och inte försöka bli ett Lund i miniatyr, säger Hwang.

Under Romulo Enmarks tid som rektor expanderade Högskolan rejält, både rent fysiskt och till antalet studenter. När han slutade 2010 hade Halmstad nära 15 000 studenter, vilket var 6 000 omräknat till heltid på årsbasis.

Under Mikael Alexandersson tid som rektor har Högskolan skurit ner på lokalytorna samt på antalet utbildningsprogram och kurser. När han slutade 2016 hade Halmstad under 10 000 studenter, vilket var 5 000 omräknat till helårsstudenter på heltid.

Vilken är din vision inför din rektorsperiod: ska Högskolan i Halmstad expandera eller krympa?

– Sådant styrs mycket av regeringens ramar, så det är svårt att säga. Det finns inget egenvärde i att växa, men genom att vi visar vad Högskolan kan hamnar kanske en del av statens satsningar hos oss.

Hur var då kopplingen till andra världskriget, som nämndes i inledningen?

Jo, genom Stephen Hwangs far – Hwang Tsu-yü – som ursprungligen var matematiker från Kina. 1939 studerade han vid Londons universitet och besökte Sverige just när kriget bröt ut i september – och då blev han kvar.

ANNONS

I Sverige blev Stephen Hwangs far bland annat känd för de böcker om kinesisk kultur han gav ut tillsammans med Alf Henrikson.

– Slumpens vägar är outgrundliga, säger Stephen Hwang och skrattar.

Fakta: Stephen Hwang

  • Ålder: 60 år.
  • Familj: Gift för andra gången. Fick i första äktenskapet tre barn.
  • Bor: I villa utanför Malmö, men letar övernattningslägenhet i Halmstad.
  • Bil: BMW 318 diesel.
  • Aktuell: Har fått ett sexårigt förordnande som rektor för Högskolan i Halmstad till och med mars 2023.
  • Bakgrund: Doktorerade i teoretisk fysik vid Chalmers i Göteborg 1986. Forskare i USA i två år (vid University of Texas) samt i Schweiz i två år (vid CERN i Genève, världens största partikelfysiklaboratorium). Professor i fysik vid Karlstads universitet 2000. Rektor för Linnéuniversitetet i Växjö och Kalmar från 2010.
ANNONS