Nyanlända fick känna på naturen

På skogsvandringen utanför Spenshults asylmottagning fick nyanlända lära sig skilja på ätbara och giftiga växter i skogen.

ANNONS
|

De lummiga bokskogarna runt det gamla reumatikerhemmet erbjuder ett lugn för Spenshults nya invånare. Ett lugn som står i bjärt kontrast till kaosartade förhållanden i krigshärjade hemländer.

– Syftet med vandringen är att locka ut de asylsökande i naturen och visa vad som finns här, säger Lotta Abrahamsson, kommunekolog.

Under vandringen fick de se vad som går att äta i skogen, som de olika bären, och bladväxter som den sellerismakande kirskålen.

En vanlig fråga från asylsökande är om det finns farliga djur i naturen som man bör se upp med.

– Vi förklarar att man inte bör vara orolig för det. Vi har ju inte så mycket giftiga djur, säger Lotta Abrahamsson.

ANNONS

Till sin hjälp hade hon naturguiden HG Karlsson, som förklarade att det finns vissa växter som man däremot bör se upp med.

– Druvflädern är giftig, och vitsippan är jättegiftig. Tjugo vitsippor är en dödlig dos för en människa, säger HG Karlsson.

Men allt behöver inte vara livsfarligt för att motivera en varning.

– Se här, säger HG och plockar upp ett nässelblad.

– Om du går barbent här bland nässlorna kommer du att bränna dig. Anledningen till att jag kan hålla i bladet på det här viset är för att nässlans brännande nålar bara finns på kanterna av bladet, säger han.

En av besökarna på vandringen, Mohammad Amin Alizada, säger att naturen påminner om hans hemprovins Maidan Wardak i Afghanistan.

– En skillnad är att det växer mer fruktträd där, med apelsin- och äppleträd överallt.

– Men det är mycket oroligt där nu på grund av talibanerna, säger han.

ANNONS