Från början. De som redan är vattenvana kan ha glömt de första, ibland skrämmande, intrycken från simskolan.
Från början. De som redan är vattenvana kan ha glömt de första, ibland skrämmande, intrycken från simskolan.

Nya tankar öppnar nya vägar till simkunnighet

Morgondagens simundervisning startar redan i omklädningsrummet, där doften av bassäng möter barnen. Nästa steg blir att se hur det ser ut i duschrummet och att gå ett varv runt bassängerna.

ANNONS
|

Gilla vatten är ett projekt som finansieras av Arvsfonden. Under tre dagar har ett 30-tal personer från Halmstadtrakten provat på att vara riktiga vatten-nybörjare. Tanken var att flytta dem tillbaka till den allra första vattenupplevelsen, långt innan simskolan startar och de rädslor som barnen eventuellt brottas med.

–Vi tränar till exempel på hur vattnet känns när det träffar armar och ben, hur man kommer upp och ner i bassängen, hur det är att få vatten i munnen och alla de intryck som barnen får. Instruktörerna måste kunna sätta sig in i barnens situation. Vana simlärare glömmer kanske av hur det känns, beskriver Hilde Elise Hansen, projektledare.

ANNONS

Under ett av kursmomenten som vi följde stod gruppen av blivande instruktörer i bassängen och skvätte vatten på sig själva i ansiktet. Hela tiden med uppmaningen från kursledaren Milton Nelms att känna efter hur det känns.

– Allt bygger på att skapa en känsla av hur ett barn eller en person som är rädd för vatten upplever det, fortsätter Hilde Elise Hansen.

En grupp lärare i Halmstad har tidigare gått den här utbildningen och från starten 2014 och med de planerade kurstillfällena som är på gång har flera hundra instruktörer runt om i landet fått lära sig det nya sättet att gilla vatten.

–Utvecklingen går framåt, förr trodde man ju också att torrsimning var bra. Det är det inte så många som använder sig av längre, säger hon.

Gilla vatten ska ge den vattenvana som i sin tur skapar den trygghet som är en förutsättning för att klara av at ta till sig kunskaperna i simskolan.

–Vi har alltid velat mäta grejer. Traditionellt har vi varit väldigt fokuserade på resultat. Man ska kunna simma ett visst antal meter, gärna på en viss tid och få ett märke på sin tavla, konstaterar Mats Silver från HGIF Tre hjärtan.

ANNONS

–Men att gilla vatten är lika viktigt, att barn kan känna sig trygga på bryggor och i närheten av vatten.

ANNONS