Förhoppningar. Lars Püss och Ann Andersson vill ha ett mer attraktivt och levande centrum.
Förhoppningar. Lars Püss och Ann Andersson vill ha ett mer attraktivt och levande centrum.

Nya regler för Halmstads matställen

Från och med årsskiftet inför kommunen nya riktlinjer för stadens uteserveringar och matvagnar. Säsongen för uteserveringar förlängs och matvagnar hänvisas till platser som kommunen har bestämt.

ANNONS
|

De nya riktlinjerna ska göra det enklare och mer rättvist för Halmstads näringsidkare, menar teknik- och fritidsnämndens ordförande Lars Püss (M).

- Hur centrum ska utformas engagerar människor väldigt mycket och åsikterna går isär rejält. Därför försöker vi göra en vettig kompromiss där så många som möjligt är nöjda, säger Lars Püss som vill att Halmstadborna och turister ska trivas i centrum.

Tydliga regler ska göra stadsmiljön mer prydlig, menar Püss. En av förändringarna är att gatumatsförsäljningen i matvagnar, så kallade foodtrucks, koncentreras till fyra geografiska platser och ytterligare fyra på sommaren.

- Vi tar gärna emot förslag på fler alternativ, säger Lars Püss.

ANNONS

De nya riktlinjerna, som träder i kraft den 1 januari 2017, gäller tillfälliga upplåtelser av kommunens mark som parker, gator och torg.

En annan förändring är att uteserveringssäsongen förlängs med två och en halv månad. Syftet är att göra stadskärnan mer attraktiv och levande året om.

- Vädret är ju bättre på höstarna nu för tiden och restaurangerna kan ha uteserveringar under julskyltningen. Det ger mer liv åt innerstan, säger Ann Andersson, verksamhetsutvecklare på teknik- och fritidsförvaltningen.

Tidigare har säsongen varat från den 1 april till den 31 oktober, men nu blir det tillåtet för restauranger och kaféer att ha kvar uteserveringen till den 15 januari.

- Markupplåtelsen ska bidra till en vacker och levande stad och inte störa Halmstads stadsbild eller invånare. Riktlinjerna ska tydliggöra och möjliggöra för näringsidkarna, säger Ann Andersson.

Avgiften för uteserveringar blir högre under högsäsong och lägre under höst och vinter när restaurangerna har färre gäster.

Halmstads kommun kommer inte att betalt för markupplåtelse vid evenemang som är gratis och tillgängliga för allmänheten.

- Vi vill gynna evenemang som ligger i linje med Halmstad som upplevelsestad, säger Andersson.

Efter ombyggnaden av Storgatan och Brogatan i vår ändras reglerna kring placering av uteserveringar för att det ska bli mindre "rörigt".

ANNONS

- Alla uteserveringar kommer att placeras längs med fasad. Mittdelen av Storgatan blir allmänna ytor.

Byggnadskontoret ser över vilka serveringar som ska vara bygglovspliktiga samt de estetiska riktlinjer som styr hur uteserveringarna får se ut.

Fakta: Ändrade priser

  • Kommunen kan ge tillstånd att använda mark utomhus till annat än den är avsedd för, så kallad markupplåtelse. Marken hyrs då ut tillfälligt till exempelvis uteserveringar, marknader och evenemang.
  • Polisen är den instans som utfärdar tillstånd för markupplåtelser. Teknik- och fritidsförvaltningen är en av polisens remissinstanser.
  • Från den 1 januari 2017 höjs avgiften för uteserveringar under högsäsongen, 1 april till 30 september. Förut betalade näringsidkare 75 kronor per kvadratmeter och månad. Nytt pris blir 95 kronor. Under lågsäsong är kvadratmeterpriset 48 kronor per månad.
  • Att ställa upp en foodtruck (matvagn) kommer att kosta 2 000 kronor per månad under högsäsong och 1 000 kronor under lågsäsong.
ANNONS