Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Populärt. Stevia-trenden börjar att synas på butikshyllorna, men är det så mycket bättre än socker? ”Det är ingen som vågar svära på att det inte finns några risker”, säger professorn Göran Petersson. Sprider sig. Ketchup, saft och muffins – allt marknadsförs som hälsosammare tack vare Stevia, som inte höjer blodsockret.

  Nya ”mirakelsockret” är inte riskfritt

  Naturligt, sött och kalorifritt. Stevia marknadsförs som det nya ”mirakelsockret” och i Halm­stads butiker märks ett ökat intresse för produkten. Men experterna höjer ett varnande finger.

  Muffins, kladdkakor och maränger – på nätet finns en uppsjö av recept med stevia i stället för socker för den som skyr kolhydraternas kalorier. I handeln finns olika varianter av varan att välja mellan.

  – Det som efterfrågas är framför allt det som används som strösocker, säger Helene Hillarp, butikschef på Ica Maxi Högskolan, en av dem som upplever ett ökat intresse för sötningsmedlet.

  – Det är en trend nu, många kunder har läst att det ska vara naturligt och frågar efter det. Och det kommer fler och fler produkter med stevia, det är nog bara i sin linda, säger livsmedelchefen Magnus Petersson på Coop Forum Eurostop.

  På Ica Supermarket i Söndrum finns också en efterfrågan, även om varan än så länge säljer i små volymer. En orsak till det är priset, tror butikschefen Håkan Ebeling.

  – Det är oerhört mycket dyrare än vanligt socker. 300 gram stevia i ströform kostar 42,90 kronor, och två kilo strösocker kostar 19,90, säger han som också lagt märke till att producenterna hakat på stevia-trenden, som är stor inom LCHF-dieten.

  Halstabletter, ketchup, glass, läsk och saft är exempel på varor som sötats med ämnet.

  – Många företag går över till det i stället för andra sötningsmedel och så sätter de gärna en logga på förpackningen där det står stevia. Det ligger helt klart i tiden, menar Håkan Ebeling.

  Stevia lyfts ofta fram som ett naturligt alternativ till socker, vilket Livsmedelsverket har reagerat kraftigt emot och hävdar är falsk marknadsföring. Myndigheten har hotat med försäljningsstopp om inte bolagen tar bort märkningen ”stevia”.

  Varor som innehåller växten stevia, som härstammar från Sydamerika, får nämligen inte säljas i EU, eftersom det inte finns tillräckligt med forskning kring plantans eventuella hälsorisker.

  Däremot är sötningsmedlet E 960, steviolglykosider, godkänt av EU sedan 2011 – och det är den substansen som finns i produkterna som märkts med ”stevia”.

  – Det är ett sötningsmedel som är utvunnet från stevia-plantan, men som består av tio olika kemiska ämnen som tillsammans ger den söta smaken. Vanligtvis är det ett ämne i sötningsmedel, här är det flera tillsatser, förklarar Evelyn Jansson Elfberg på Livsmedelsverket.

  Steviolglykosid ska inte intas i obegränsade mängder, vilket hon menar att det finns en risk för då det marknadsförs som ett ämne från växtriket.

  – Det är inte naturligt. Och skulle det vara naturligt är det inte detsamma som att det är hälsosammare eller bättre, den kopplingen finns inte när det gäller tillsatser, säger hon.

  Även Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap på Chalmers, har reagerat på marknadsföringen.

  – Det är i princip lika naturligt som kokain, hävdar han som varnar för att det nya ämnet, som är 300 gånger sötare än socker, är precis lika dåligt som andra supersöta sötningsmedel.

  – De leder till ett ökat sötsug som gör att man vill ha allt sött. Studier har visat att de är värre än vanligt socker när det gäller viktökning, ­eftersom man fastnar i ett sötmaberoende.

  Göran Petersson beklagar att EU inte tog större hänsyn till folkhälsoproblem som diabetes och fetma när det nya sötningsmedlet godkändes.

  – Man har inte tagit hänsyn till de största problemen. Dessutom är det ingen som vågar svära på att det inte finns några risker med det här, säger han.

  Efter de toxikologiska tester som gjorts har EU satt en gräns på ett intag av steviolglykosid på fyra milligram per kilo kroppsvikt per dag.

  – Kommer man över det värdet kan det finnas risker och det bör man absolut inte göra, säger Evelyn Jansson Elfberg.

  Det innebär att en vuxen som väger 60 kilo kan dricka tre liter läsk med E 960 per dag. Ett barn kan dricka en liter.

  – Gränsen är satt med säkerhetsmarginal. Men det finns ju storkonsumenter av läsk, dessutom kanske man äter flera olika saker som är sötade med det här, säger Evelyn Jansson Elfberg.

  Steviolglykosid får inte användas i konditorivaror på marknaden, eftersom det anses kunna leda till överkonsumtion. Däremot får man baka med det hemma.

  Använder man det som bordsötningsmedel får man hålla noga koll på doseringen, understryker Evelyn Jansson Elfberg.

  – Det blir inte bra om man ersätter socker med det här för mycket. Den låga dosen på 4 mg per kilo kroppsvikt per dag är accepterad - efter det kan man inte säga att det inte är farligt.