Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bara en tiondel så många har sökt de nya ämneslärarinriktningarna jämfört med de gamla. Bild: Lina Salomonsson
Bara en tiondel så många har sökt de nya ämneslärarinriktningarna jämfört med de gamla. Bild: Lina Salomonsson

Nya lärarutbildningar lockar extremt få

Inför hösten stängde Högskolan intaget till två populära lärarutbildningar. De ersattes med två där fokus är matematik och naturkunskap. Trots extra marknadsföring för en halv miljon kronor fick de sammanlagt bara fem förstahandssökande.

Högskolan beslutade i våras att lärarutbildningen skulle satsa på ”bristkombinationer” som man blir ”nationellt kända för”. Detta ingick i profileringen av akademin för lärande, humaniora och samhälle.

I klartext betydde det att man stängde intaget till två populära lärarutbildningar: ämneslärare för gymnasiet i engelska respektive samhällskunskap, som i båda fallen skulle kombineras med endera historia eller religion. Det går fortfarande att läsa till ämneslärare för gymnasiet i svenska, men numera enbart i kombination med ämnet engelska. Tidigare kunde svenska kombineras med historia eller religion – men den möjligheten har tagits bort.

De stängda intagen skulle ersättas med ämneslärare för gymnasiet i naturkunskap och matematik, respektive naturkunskap och engelska.

Resultatet blev dock magert. När ordinarie ansökningstid gått ut hade endast tre sökt i första hand till den ena utbildningen och två i första hand till den andra.

Sammanlagt var det alltså blott fem förstahandssökande till de två nya utbildningarna, vilket kan jämföras med förra årets 59 förstahandssökande till de två som stängts.

– Självklart hade vi hoppats på fler sökande, men det är ungefär som väntat, kommenterar akademichefen Cecilia Kjellman.

– Jag vill inte se det som ett fiasko, med tanke på att vi vill ta vårt samhällsansvar för ett viktigt bristyrke där varenda som tar examen behövs, säger hon.

Eftersom Högskolan redan 2015 stängde intaget till ämneslärarutbildningen i matematik – i brist på sökande – menar Kjellman att alla visste att det skulle bli svårt.

I handlingsplanen som togs i våras stod därför att det krävs ”en mycket aktiv rekryteringsinsats”.

– Dels har vi fått 250 000 kronor extra av rektorn till att marknadsföra de här ämnesinriktningarna, dels har vi satsat 250 000 kronor från vår egen budget, säger akademichefen och berättar att det gjorts en särskild kampanjsajt och en reklamfilm för sociala medier.

– Pengarna vi lagt på filmen har vi ha nytta av även åren som kommer, säger Kjellman och påpekar att pengarna som akademin satsat kommer från särskilda medel de fått av utbildningsdepartementet för rekrytering till den så kallade kompletterande pedagogiska utbildningen, KPU, som också ingår i satsningen.

KPU är en påbyggnad på ett och ett halvt år för den som redan har akademiska studier inom naturvetenskap, matematik eller teknik och som vill arbeta med undervisning.

– Och även om det är otroligt få som vill bli naturkunskapslärare på gymnasiet har Halmstad en relativt stor andel av det totala antalet sökande, säger Kjellman.

– Räknar man in alla sökande, inte bara förstahandssökande, finns var det 400 i hela landet. Av dem har 69 sökt till Halmstad, så procentuellt sett är det inte dåligt.

Men kan ni dra igång med så här små klasser, sett till hur många förstahandssökande ni har hittills?

– När det är viktiga satsningar kan vi ha mindre grupper än normalt, i förhoppning att det ska öka framöver när allt satt sig. Dessutom kan de här studenterna läsa delar av utbildningen ihop med andra lärarstudenter, bland annat utbildningsvetenskap.

– Inom några dagar ska vi bestämma oss, det gäller för alla utbildningar.
Akademichefen påpekar även att de fortsatt ha öppet för ansökningar – och att det därför kommit in ytterligare två som sökt i första hand.

– Vi har även ringt runt bland dem som sökt i andra hand och erbjudit dem studiebesök. På så vis har vi fått en lista på 14 personer som eventuellt kan tänka sig det här.

MEST LÄST