Flygbild över Trönninge.
Flygbild över Trönninge.

Nya lägenheter kan byggas i Trönninge

Efterfrågan på lägenheter i Trönninge är stor. På en jordbruksfastighet kan det göras plats för nya bostäder.

ANNONS
|

Vid arbetet med utvecklingsprogrammet Framtid Trönninge framkom att det finns ett behov av lägenheter på orten. Framför allt saknas smålägenheter och flerbostadshus.

Nu verkar önskemålet kunna uppfyllas, men flera år fram i tiden.

- Efterfrågan på lägenheter är stor och nu kommer en privat intressent som vill förvandla en ej använd jordbruksfastighet till lägenheter. Då beviljar det, säger Henrik Oretorp (C), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

Ansökan gäller tomten Trönninge 12:4 som är en jordbruksfastighet. Den privata aktören ville helst bygga 8-10 villor på den del av fastigheten som ligger vid Trönningebäcken och samtidigt riva den stormsargade ladugården som inte längre används. Mangårdsbyggnaden ska bevaras och renoveras.

ANNONS

Samhällsbyggnadskontoret har gjort en förstudie och förordar ett annat alternativ som går ut på att bygga om ekonomibyggnaden till 10-20 bostäder.

Under tisdagens möte lämnade samhällsbyggnadsutskottet ett positivt planbesked. Kommunen är därmed beredd att i detaljplan pröva förslaget som gäller ekonomibyggnaden. En ny detaljplan bör kunna antas senast i maj 2019.

- Det blir en snyggare bild av Trönninge, menar Bertil Andersson (S), utskottets andre vice ordförande.

Att bygga ett nytt sammanhängande område med 8-10 villor anser samhällsbyggnadskontoret inte lämpligt på grund av strandskyddet vid Trönningebäcken.

ANNONS