Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Ny skola i Getinge och kanske i Harplinge

Det ska byggas en helt ny skola i Getinge. De gamla byggnaderna är i alltför dåligt skick för att klara en ombyggnad.

ANNONS
|

Det här står klart efter att en enig barn- och ungdomsnämnd beslutat att föreslå kommunfullmäktige att det så snart som möjligt byggs en ny skola i Getinge.

– Att bygga nytt är det enda tänkbara alternativet. Därför har vi fattat ett politiskt beslut i nämnden så att kommunfullmäktige kan ta ett principbeslut så fort som möjligt, säger Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Alternativet att bygga om den befintliga skolan har man redan förkastat, även om kostnaden skulle bli lägre än både alternativet att delvis använda de gamla byggnaderna i kombination med en nybyggnad, och att bygga helt nytt. Fastighetskontorets uppskattning av kostnaderna för en ny skola är 250-265 miljoner kronor.

ANNONS

Däremot har man inte bestämt sig för om det ska bli en F-9-skola som i dag eller om man ska dela upp årskurserna och bygga en F-6-skola i Getinge och en 7-9-skola i Harplinge eller på annan lämplig plats i närområdet.

–Eleverna kommer i dag från Getinge samt fyra andra orter, Harplinge, Kvibille, Haverdal och Steninge. Därför vill vi diskutera om det kanske är bättre att bygga en skola för årskurserna 7-9 närmare Harplinge, säger Tove Bergman.

–Men i framtiden kommer det åtminstone att finnas en ny skola för F-6 i Getinge, konstaterar hon eftersom det inga elever i kommunens grundskolor på sikt kommer att byta skola mellan årskurs 5 och 6.

Platsen där skolan är tänkt att placeras ligger norr om sporthallen och Getingebadet. Det är idag en grusplan samt en gräsplan.

På grund av översvämningsrisken från Suseån måste man höja den så kallade plushöjden för färdiggolvhöjd med cirka 70-80 centimeter.

Fastighetskontorets utredning har kalkylerat med en skola i två plan med plats för 600 elever.

Redan i våras blev problemen med dålig ventilation på Getingeskolan påtagliga. Då evakuerades lågstadiedelen och årskurserna 4-5 fick flytta till Plönninge. F-3-eleverna flyttades till det så kallade Klockhuset.

I början av hösten fick flera högstadieelever hälsoproblem som kopplades till fuktskador i Getingeskolans högstadiedel. Slutligen flyttades även eleverna i årskurserna 7-9 till Plönninge.

ANNONS

– Då blev det mer brådskande att fatta beslut om hur vi ska lösa skolsituationen i Getinge på lång sikt, säger Tove Bergman.

– Genom att vi bygger nytt får vi en skola med god inomhusmiljö och pedagogiska och kreativa lärmiljöer som är utformade för dagens arbetssätt, hoppas hon.

ANNONS