Härmed invigt. Ann Molander (L), ordförande i driftnämnden för ambulans, diagnostik och hälsa, beskrev det som en ära att få inviga den nya moderna röntgenverksamheten i Halmstad. Bild: Jari Välitalo
Härmed invigt. Ann Molander (L), ordförande i driftnämnden för ambulans, diagnostik och hälsa, beskrev det som en ära att få inviga den nya moderna röntgenverksamheten i Halmstad. Bild: Jari Välitalo

Ny röntgenutrustning kan hjälpa många fler

Efter tio månaders byggarbete står den nu färdig – sjukhusets hypermoderna röntgenavdelning. Med ny teknik kan man både utföra fler och mer avancerade undersökningar, som Halmstadborna tidigare fått göra på annan ort. På fredagen hölls högtidlig invigning.

ANNONS
|

Förvandlingen av röntgenverksamheten består både av en ombyggnad av lokalerna och ett byte av all utrustning. Fyra gamla skelettkameror har fått ge plats för tre moderna, liksom två CT-kameror för skiktröntgen. Sist men inte minst har sjukhusets gigantiska magnetkamera bytts ut och fått sällskap av ytterligare en, med ännu högre kapacitet.

– Vi kommer nu att kunna erbjuda en både säkrare och mer avancerad diagnostik. Tidigare har vi exempelvis fått skicka alla prostatapatienter till Varberg och det handlar om ett 30-tal i månaden. Vi kan också själv göra avancerade skelett- och ledundersökningar som tidigare utförts av Movement, säger Inger Hallin, verksamhetschef för Röntgen Halland.

ANNONS

Totalt har Region Halland investerat cirka 85 miljoner kronor i upprustningen.

– Det är ju en investering som heter duga, men vi kommer att hämta hem kostnader för sådant som vi behövt köpa av andra, och framför allt kan vi nu erbjuda invånarna en mycket bättre tillgänglighet, säger Ann Molander (L), ordförande i driftnämnden för ambulans, diagnostik och hälsa, som förrättade invigningen.

Under ombyggnaden har väntetiderna till röntgen stundtals varit riktigt långa. Nu ligger de på cirka 18 veckor till en magnetkameraundersökning och fyra till en undersökning med datortomagrafi (CT).

– Då handlar det om oprioriterade undersökningar, poängterar Inger Hallin. Prioriterade fall får inte vänta, men ambitionen är förstås att inte ha några köer alls.

Röntgenavdelningen i Halmstad genomför årligen drygt 70 000 undersökningar. Även röntgenverksamheterna i Varberg och Kungsbacka har genomgått motsvarande modernisering.

ANNONS