Nu ska stenbryggan i Steninge rustas upp

Nu får det vara slut på förfallet. Efter en rejäl insats av lokalbefolkningen ska stenbryggan i Steninge nu rustas upp.

ANNONS
|

Den gamla stenbryggan vid Steningestranden anlades för många decennier sedan. Tidens tand har sedan dess gjort sitt och bryggan har den senaste tiden varit ganska förfallen. Stora betongstycken har gått sönder och man har fått hoppa mellan stenar för att ta sig hela vägen ut till Storaskär.

Men i måndags inleddes den stora renoveringen. Den inre halvan av bryggan, som fortfarande är i hyfsat gott skick, ska få ett nytt ytskikt av fiberbetong, alltså en betong armerad med plastfibrer som motverkar sprickbildning.

Den yttre halvan av bryggan är betydligt mer naggad och där krävs större insatser. Nio stycken nya betongtrummor ska placeras ut vid de befintliga fem för att vattnet ska kunna flöda under bryggan. Ovanpå det ska man gjuta en helt ny brygga, som dock ska se ut som den gamla.

ANNONS

Den nygjutna bryggan ska bli 80 meter lång och 120 centimeter bred. Dessutom ska en ingjuten järnvägsräl slås ned med frekventa mellanrum för att bryggan ska hålla under en längre tid.

Det är Steninge natur- och miljöförening som ligger bakom upprustningsprojektet. Med hjälp av givmilda invånare och företag har man hittills samlat in drygt 175 000 kronor för att rusta upp bryggan.

– Vi blev helt förbluffade över vilket gensvar vi har fått, med tanke på hur liten by det är. Vi har fått över 200 bidrag från privatpersoner i trakten och sommarboende, säger Björn von Sydow, skattmästare i Steninge natur- och miljöförening.

Ovanpå det sköt länsstyrelsen till drygt 330 000 kronor från landsbyggsprojektet och Halmstads kommun medfinansierar renoveringen med 110 000 kronor.

Totalsumman är långt över vad som behövs och överflödet kommer därför användas för andra förbättringar på stranden. Exakt vad som ska göras är ännu inte bestämt.

– Vi får koncentrera oss på en sak i taget, men det känns bra att vi har en reserv även om vi inte har anledning att tro att vår budget inte håller. Men vår plan är att framåt sommaren bjuda in till ett öppet möte med alla bidragsgivare eller de som bor i Steninge får vara med och diskutera vad vi ska göra för stranden, säger Björn von Sydow.

ANNONS

Enligt tidsplanen ska renoveringen vara helt färdig allra senast31 maj.

ANNONS