Bekymrade. Pauline Broholm Lindberg och Leif Ljungberg biträdande skolområdeschef är bekymrade över läget för Getingeskolan. "Vi skulle förstås allra helst se en helt ny skola", säger Leif Ljungberg.
Bekymrade. Pauline Broholm Lindberg och Leif Ljungberg biträdande skolområdeschef är bekymrade över läget för Getingeskolan. "Vi skulle förstås allra helst se en helt ny skola", säger Leif Ljungberg.

"Nu måste något göras illa kvickt"

Svartmögel tvingade häromdagen barn och ungdomsförvaltningen att stänga högstadiedelen av Getingeskolan. Föräldraföreningen är kritisk till att man inte upptäckt skadorna tidigare.

ANNONS
|

–Det är verkligen en beklämmande situation som Getingeskolan hamnat i, säger Mattias Bengtsson, styrelseledamot i Föräldraföreningen på Getingeskolan.

Det är inte första gången arbetsmiljön på Getingeskolan står i skottgluggen. Först stängde skolinspektionen två lokaler där ettor och tvåor huserade på grund av dålig lukt och ventilation. Därefter upptäcktes att ventilationen inte räckte till för det stora elevantalet och man tvingas därför bussa fyror och femmor till Plönningeskolan. Dessutom upptäcktes under förra året vattenläckor när förskolan skulle invigas. Förskolan som ligger i samma byggnad som nu drabbats.

– Det är ju samma byggnad och den byggdes i början på 80-talet och nu har de alltså upptäckt att det regnar in på fler ställen, det är ju lite konstigt att man inte undersökte hela taket redan då.

ANNONS

Men någon gång under sommaren upptäckte man att gipsplattor ramlat ned från innertaket och undersökningar efter det visade att det fanns någon form av vattenläcka och i och med det bestämde man sig för att ta hjälp av miljöförvaltningen för att undersöka hur stort problemet var. I fredagseftermiddag meddelade de att lokalerna var olämpliga att undervisa i.

– Våra elevers och lärares hälsa är vår högsta prioritet. Och om vi misstänker att vi inte kan bedriva verksamhet i en sund och säker miljö så måste vi agera. Och i det här fallet går arbetsmiljölagen före skolplikten, säger Pauline Broholm-Lindberg, förvaltningschef.

Under dagen har fastighetskontoret börjat åtgärda skadan närmare och som det ser ut är det tre av klassrummen som drabbats av mögel- och fuktskadorna. Men omfattningen på skadorna är mindre än man först befarade och det finns ingenting som tyder på att mögelsporer sprids runt i lokalerna. Nu hoppas man att undervisningen ska vara igång senast måndag.

En hel del föräldrar har funderat över varför man inte bedrivit alternativ undervisning utomhus i stället för att stänga. Men enligt rektorn är eleverna för många och tiden alltför kort för att man skulle kunna göra en sådan omsvängning.

ANNONS

Nu hoppas föräldraföreningen att man tittar framåt och snabbt tar fram en plan så att arbetsmiljön på skolan kan säkras framåt.

– På ett sätt är det synd om skolledningen. Det är ju kommunen som inte sköter sitt fastighetsunderhåll. Men det här har blivit en riktig soppa och nu måste något göras illa kvickt, säger Mattias Bengtsson.

ANNONS