Mikaela Waltersson (till vänster) och Carl Fredrik Graf (till höger). Arkivbild. Jari Välitalo.
Mikaela Waltersson (till vänster) och Carl Fredrik Graf (till höger). Arkivbild. Jari Välitalo.

Nu börjar sökandet efter Grafs efterträdare

Kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) vet själv vem han vill se som sin efterträdare. Nu sätter spekulationerna igång.

ANNONS
|

Precis som många andra politiska partier har Moderaterna brist på unga påläggskalvar. I yngre och äldre medelåldern finns det lite fler tänkbara kandidater.

Ett tungt namn är Mikaela Waltersson, som den senaste mandatperioden satsat på regionpolitiken. Hon sitter också i Halmstads kommunfullmäktige, samt i den viktiga verksamhetsberedningen som utformar Femklöverns budgetförslag.

Hon säger redan nu att hon kommer att kandidera till kommunfullmäktige även inför valet 2018. Hur det blir med regionen vet hon inte än.

–Jag har inte landat i var tyngdpunkten i mitt politiska engagemang ska ligga. Jag har ju stått på båda listorna, till kommunen och regionen, liksom Carl Fredrik och Dag Hultefors, säger Mikaela Waltersson.

ANNONS

Hon menar att det inte blir enkelt att fylla luckan efter Carl Fredrik Graf.

–Vi har ett bra team inom Moderaterna, så det kommer att lösa sig. Men Carl Fredrik har varit jättebra för partiet. Under hans tid har det inte varit några skandaler.

Under de senaste mandatperioderna med borgerligt styre i Halmstad har det varit fem, och stundtals sex, partier som ska dra jämnt.

–Carl Fredrik har en väldigt stark kompromissvilja. Han vill att alla ska vara med på vagnen. Men när det behövs har han kunnat ha hårda nypor.

Kommunrådet Suzanne Åkerlund (L) tycker det ska bli spännande att få nya kolleger i Femklövern. Själv ställer hon upp och kandiderar för Liberalerna till nästa val.

–Men att Carl Fredrik avgår 2018 innebär inget här och nu. Det finns jättemycket kvar att göra före valet.

Anders Rosén (S) är inte överraskad över Carl Fredrik Grafs beslut.

–Han har ju suttit ganska länge. Och det verkar ju vara bekymmersamt att hålla ihop Femklövern, vilket säkert påverkat hans beslut.

Anders Rosén pekar på risken med att ge ett tidigt besked om avgång.

–Han kanske inte tas lika mycket på allvar nu av Halmstadborna. Normalt har det varit så att när Carl Fredrik säger något så lyssnar folk.

ANNONS
ANNONS