Nu öppnar Spenshult dörrarna

Efter många turer är Spenshult snart redo att ta klivet från anrikt reumatikersjukhus till ett av landets största asylboende. I måndags kunde Migrationsverkets medarbetare flytta in.

ANNONS
|

Spenshults pampiga gula huvudbyggnad omgärdas fortfarande av höga byggstaket, men flera av kringbyggnaderna är färdigrenoverade och börjar fyllas med sängar och köksutrustning.

– Man kan säga att etapp 1 är färdig, vilket motsvarar ungefär 135 boendeplatser. Skulle det uppstå ett akut behov kan vi använda dem, men annars vill vi av säkerhetsskäl vänta tills alla byggarbeten är avslutade, berättar Migrationsverkets enhetschef Carl Hedberg.

Spenshult blir det första boende som Migrationsverket driver helt i egen regi. Inflyttningsdatumen har ständigt flyttats fram, men är nu planerad till november.

– Förseningen beror främst på att bygglovet överklagades och att det uppstod diskussioner kring trafiksäkerheten för de boende. Nu har Hallandstrafiken flyttat busshållplatsen till vår entré, så det blev en jättebra lösning, säger Carl Hedberg.

ANNONS

Det forna sjukhuset kommer att ha plats för 760 flyktingar, vilket gör det till ett av landet absolut största asylboende.

–550 av platserna har självhushåll och övriga kommer att få mat via storköket här. I varje rum kan det bo 2-6 personer, berättar Sami Dalali, som blir teamledare för boendet.

– Men behövs så många platser, med tanke på det minskade flyktingmottagandet i Sverige?

–Vi kommer garanterat att fylla platserna. Dels är vi inne i en avveckling av de tillfälliga boenden som drivits av olika leverantörer, dels har Migrationsverket en nationell syn. Även om det inte finns behov i just Halmstad kan de finnas på andra håll i landet, säger Carl Hedberg.

Vilka tillfälliga boenden som kommer att avvecklas när Spenshult öppnar är fortfarande oklart.

– Våra avtal har bara två veckors uppsägningstid, men avvecklingen sköts av Migrationsverket centralt, säger Sami Dalali.

– Vi försöker flytta boende så kort sträcka som möjligt, men det kan också komma folk från övriga landet, tillägger Carl Hedberg.

Hur sammansättningen av boende kommer att se ut vill han inte sia om, men menar att Spenshult är särskilt lämpligt för barnfamiljer och funktionshindrade.

ANNONS

– Här är ju en fantastisk boendemiljö och 80 av platserna är anpassade för funktionshindrade, vilket är en stor bristvara i landet.

Tillsammans med kommunen planeras redan för en öppen förskola och Region Halland kommer att erbjudas lokaler för att göra hälsoundersökningar.

–När det gäller skolgång så är det för tidigt att säga vilka skolor som blir aktuella, men kommunen har ju vetat om detta länge och har börjat ta höjd för att ta emot fler barn, säger Annika Vannerberg, integrationssamordnare på Halmstads kommun.

Spenshult ägs fortfarande av den danska vårdkoncernen Transmedica, som hyr ut byggnaderna till Migrationsverket. Årshyran ligger på 25 miljoner kronor och avtalet löper på sex år.

–Det är billigare än att hyra av andra, konstaterar Carl Hedberg.

ANNONS