Nobben för två nya friskolor

Inga etableringar av friskolor i Halmstad just nu, anser majoriteten i barn- och ungdomsnämnden.

ANNONS
|

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ansåg härom dagen till Skolinspektionen att de inte kunde se långsiktiga bekymmer om friskolorna Laboraskolan AB och Thorengruppen AB etablerar sig i Halmstad.

Majoriteten politiker i barn- och ungdomsnämnden delar dock inte den uppfattningen, men beslutet splittrar den politiska majoriteten.

– I Folkpartiet tycker vi att det är helt fel att etablera nya skolor och samtidigt behålla volymen på de vi har. Nu måste vi i första hand organisera de skolor som finns i kommunen och därför föreslår vi att ansökningarna från de här skolorna avslås, säger Inger Larsson (FP), ordförande.

Hon fick med sig Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Vänstern. Moderaterna och Centern var mer positiva till en etablering.

ANNONS

Inger Larsson poängterar att FP inte är emot friskolor i kommunen, men att man i nuläget måste ta ansvar för vad fler etableringar medför.

Krissi Johansson (S), vice ordförande, var nöjd med beslutet.

– Om man som Moderaterna och Centerpartiet säger ja till dessa etableringar får man räkna med en överetablering av skolor och en merkostnad på miljontals kronor. En redan ansträngd ekonomi belastas ytterligare.

ANNONS