Nato-övning väntas ställa till det i Halmstadtrafiken

En av Natos största militärövningar genomförs i Norge mellan 25 oktober och 7 november. För att ta sig dit kommer deltagarna behöva passera Sverige - vilket kan komma att ställa till det en del för trafikanterna i Halmstad i dagarna.

ANNONS
|

Slutstation för övningen är norra Norge och Trondheim. Men för att komma dit behöver både de deltagande länderna, och svenska förband, genomföra transporter mellan Sverige och Norge. Det kommer att ske bland annat på järnvägar och landsvägar genom Västsverige.

För Halmstads del innebär det att det under perioden innan övningen kan komma att vara stor påverkan på trafiken kring bland annat Halmstads garnison.

– Vi kan inte säga exakt när, men inom några dagar kan man komma att märka av det i trafiken, säger Jessica Dahlberg, kommunikatör vid Militärregion väst.

I de fall där civila trafiken påverkas kommer information att lämnas ut via Sveriges Radios trafikredaktion.

ANNONS

Förutom personal är det till största del materiel som kommer transporteras genom Sverige.

I militärövningen deltar totalt 40 000 soldater och sjömän från 30 länder. Svenska Försvarsmakten deltar med ungefär 2 500 soldater och sjömän.

Övningen, Trident Juncture, är en av Natos största, där man bland annat ska testa snabbinsatsstyrkan Nato Response Force.

”Övningen ökar Försvarsmaktens förmåga att försvara Sverige, vår nationella förmåga och stärker samarbeten med Finland, USA, Norge och Nato. Under övningen förbereds marin- och flygvapenbidragen för kommande deltagande i NRF och arméstridskrafter övar för att stärka brigadförmågan”, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Enligt Försvarsmakten utvecklar man förmågan att ge stöd och delta i gemensamma insatser med Nato, genom att bistå de utländska transporterna.

ANNONS